Londense politie voert gezichtsherkenning in

De technologie mag de agenten niet vervangen. 'De uiteindelijke beslissing blijft menselijk.' ©EPA

Aan de hand van slimme camera's worden Londenaars in het oog gehouden. Gezichtsherkenning moet de criminaliteit inperken.

Op populaire plekken die veel volk trekken, worden in Londen camera's met de Live Facial Recognition-technologie (LFR) operationeel. Camera's scannen voorbijgangers en matchen die gegevens met een databank van gekende en gezochte criminelen. Volgens de politie moet dat helpen 'bij de aanpak van ernstige criminaliteit, waaronder ernstig geweld, wapengebruik, seksuele uitbuiting van kinderen'.

Als het kan helpen om vermiste kinderen terug te vinden, is het onze plicht om de technologie in te zetten.
Londense politie

De technologie moet de politie in staat stellen om gezochte criminelen op te sporen en te arresteren. 'Dit betekent niet dat technologie het werk overneemt van de agenten', zegt de politie in een mededeling. 'De beslissing blijft in handen van de agenten liggen. Maar als het kan helpen om vermiste kinderen terug te vinden, is het onze plicht om de technologie in te zetten.'

Test

De voorbije jaren is de technologie al uitvoerig getest door de politie. Volgens de BBC bleek uit die testen dat er nog een en ander hapert aan de gezichtsherkenning. De personen die door het systeem als verdacht worden aangeduid, waren veelal onschuldig. 

In andere Europese steden is nog geen sprake van gezichtsherkenning. Afgelopen zomer pleitte de Europese Commissie zelfs voor striktere regels. De federale politie moest in september een project met automatische gezichtsherkenning in de luchthaven in Zaventem stilleggen, omdat het in strijd was met de gegevensbeschermingswet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect