Luchtvaart mijdt Iraaks luchtruim

Emirates neemt het zeker voor het onzekere en laat vliegtuigen niet langer door het Iraakse luchtruim vliegen

Emirates laat zijn vliegtuigen niet langer boven Irak vliegen. De luchtvaartmaatschappij vreest dat de radicale ISIS-rebellen in het land een bedreiging vormen, en voor een MH17-scenario zouden kunnen zorgen. Ook KLM en Air France nemen hun voorzorgen.

De CEO van Emirates, Tim Clark, voelt zich er niet comfortabel bij dat veel van de vluchten van zijn maatschappij dagelijks door het Iraakse luchtruim vliegen. Zeker nu de Verenigde Staten onderzoeken of de ISIS-rebellen mogelijk wapens van Syrië hebben gekregen die tot op een hoogte van 9.000 meter kunnen schieten, wil hij geen risico’s meer nemen.

Emirates zal daarom binnen dit en tien dagen starten met rond het Iraakse luchtruim te vliegen, deelde Clark mee. De maatschappij zal vanaf deze week stap voor stap de routes aanpassen.

De beslissing heeft serieuze gevolgen, want veel vluchten van Emirates - met Dubaï als thuisbasis - vliegen normaal gezien dagelijks door het Iraakse luchtruim. Zeker voor vluchten naar Europa is de route veruit de kortste. Alleen al naar en van het Verenigd Koninkrijk vertrekken dagelijks 50 Emirates-vluchten. Vanaf september start de maatschappij ook met vluchten naar ons land.

45 minuten extra

De vluchten richting Europa zullen nu in de plaats boven landen als Saudi-Arabië en Egypte worden geleid. Dat zorgt wel voor een reistijd van bijna 45 minuten extra. Ook voor brandstofverbruik maakt zo’n langere route een groot verschil.

Ook Air France en KLM lieten al weten dat ze niet meer over het gebied zullen vliegen. 'We kunnen de veiligheid er niet garanderen', klinkt het. Malaysia Airlines volgde ook al.

Vorige week annuleerden verschillende maatschappijen nog vluchten naar Tel Aviv in Israël vanwege de spanningen in die regio.

Conferentie

Sinds de ramp met MH17 rijzen hoe langer hoe meer vragen over vluchten boven conflictgebieden. Morgen vindt in Montréal in Canada een conferentie plaats waar luchtvaartexperts zich buigen over de problematiek.

Op onderstaande kaart is te zien dat voor zowat alle vluchten van Emirates de kortste route door het Iraakse luchtruim loopt. Enkel de vluchten naar Scandinavië vallen er net buiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud