Macron: 'Gesprekken met Iran waren positief'

Emmanuel Macron, Angela Merkel (op de rug) en Donald Trump tijdens het G7-diner zaterdagavond. ©Photo News

De Franse president sprak zondag in Biarritz, waar de G7 vergaderde, met de Iraanse buitenlandminister over de nucleaire deal met Teheran. De VS wilden niet weten van een ontmoeting.

De Iraanse buitenlandminister Mohammad Javad Zarif landde zondagmiddag op de luchthaven van Biarritz, waar de leiders van de G7 afgelopen weekend samenzaten.

Zarif sprak ruim twee uur met met zijn Franse evenknie Jean-Yves Le Drian en nadien een halfuur met de Franse president Emmanuel Macron, die Zarif in de Zuid-Franse badstad uitnodigde. Aan tafel zaten ook Duitse en Britse diplomaten. 

Het Elysée verklaarde dat de gesprekken 'positief' waren en dat ze voortgezet worden. De ontmoeting viel buiten de top van de G7-landen.

Zarif was vrijdag nog in Parijs bij Macron om te praten over het nucleaire akkoord uit 2015, dat de VS in mei heeft opgezegd. Dat leidde tot verhoogde spanningen tussen Iran, de VS en het VK, onder meer in de Straat van Hormuz, een belangrijke scheepvaartroute voor petroleumtankers in de Golf. Teheran beloofde in het akkoord het eigen nucleaire programma aan banden te leggen in ruil voor economische voordelen. 

Het Iraanse regeringsvliegtuig op de tarmac van Biarritz. ©AFP

Een ontmoeting met de Amerikanen was niet gepland. Frankrijk had de Amerikaanse president Donald Trump vóór zijn reis naar Frankrijk niet gemeld dat Zarif naar Biarritz zou komen, meldt het Witte Huis. Het Elysée zegt dat de Amerikanen wel op de hoogte waren. 

Officials van het Witte Huis klaagden al weken dat Macron een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de VS en Iran probeert te forceren, schrijft The Washington Post. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigde de komst van Zarif. Ze zei dat ze alle inspanningen verwelkomt die de crisis rond Iran willen oplossen. Merkel meldde dat ze pas kort voor de landing van Zarif in Biarritz op de hoogte was gesteld van de komst van de Iraanse minister.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud