'Mensensmokkelaars verdienen 2,5 miljoen euro aan vluchtelingen vrachtschip Ezadeen'

De Ezadeen. ©EPA

Mensensmokkelaars hebben vermoedelijk 2,5 miljoen euro verdiend aan de meer dan 350 vluchtelingen die op het stuurloze vrachtschip Ezadeen zaten. Dat zegt de Italiaanse politie.

Volgens de BBC is uit de eerste gegevens van het onderzoek gebleken dat de migranten, die voornamelijk uit Syrië kwamen, 3.000 tot 7.000 euro per persoon betaalden.

Het stuurloze vrachtschip met 359 vluchtelingen aan boord bereikte vrijdagavond onder begeleiding van de kustwacht veilig de haven van het Italiaanse stadje Corigliano Calabro. Aan boord van de Ezadeen bevonden zich mannen, vrouwen en kinderen. Het vrachtschip vaart onder de vlag van Sierra Leone en werd donderdagavond door de Italiaanse kustwacht opgemerkt.

Luigi Liguori, politiechef van de provincie Cosenza, zegt zondag dat de vluchtelingen rijker waren dan doorgaans het geval is. 'We merken een wijziging in onder meer de kleding van de Syrische vluchtelingen', zegt Liguori. 'Ze zien er beter gekleed uit en zijn beter georganiseerd. Het lijkt ons ook dat ze er minder wanhopig uit zien. We vermoeden dus dat mensensmokkelaars migranten viseren die er beter aan toe zijn.'

Europese experts stellen de voorbije dagen vast dat de mensensmokkelaars nieuwe tactieken hanteren en almaar extremer worden in hun methodes om geld te verdienen aan vluchtelingen. In oude vrachtschepen vervoeren ze soms meer dan honderd migranten, vooral uit Syrië en Eritrea. De bemanning stuurt hen op weg richting Italië en gaat van boord of mengt zich onder de radeloze vluchtelingen. Het schip dobbert vervolgens stuurloos rond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud