Advertentie

Merkel en Hollande voeren forcing in Oekraïne

De Duitse kanselier Angela Merkel, de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Franse president François Hollande in Kiev. ©REUTERS

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel leggen een nieuw Oekraïens vredesvoorstel op tafel dat 'voor iedereen aanvaardbaar moet zijn'. Vrijdag willen ze met de Russische president Vladimir Poetin overleggen. Die aanpak staat haaks op de overweging van de Verenigde Staten om Kiev te bewapenen.

In het oosten van Oekraïne is 'vrede' veraf. De vredesgesprekken tussen de pro-Russische rebellen en de Oekraïense regering draaide afgelopen zaterdag op niets uit. Vooral de rebellen lijken van een vredesakkoord geen heil meer te verwachten. Ze startten een nieuw heviger offensief in het oosten. 

De ontwikkelingen nopen het Westen om naar nieuwe antwoorden te zoeken op de crisis in haar oostelijke achtertuin. Op een persconferentie maakte de Franse president François Hollande bekend dat hij samen met de Duitse bondskanselier Angela Merkel naar Oekraïne én Moskou trekt om er een nieuw vredesvoorstel op tafel te leggen. Het is de eerste keer dat beide excellenties zo expliciet samen hun gewicht in de schaal werpen om te streven naar een oplossing. 

Tandje bijsteken

'We zullen een voorstel doen dat het conflict moet oplossen met respect voor de territoriale integriteit van Oekraïne', aldus Hollande. 'De afgelopen dagen hebben Angela Merkel en ik aan een tekst gewerkt die voor iedereen aanvaardbaar moet zijn.'

Gezien het escalerende geweld van de afgelopen dagen, moeten de bondskanselier en president François Hollande de inspanningen opvoeren
Steffen Seibert
woordvoerder Merkel

Beide excellenties maken er geen geheim van dat het escalerende geweld hen ertoe brengt een tandje bij te steken. 'We zijn in oorlog nu en die oorlog kan een totale oorlog worden', aldus Hollande. 'Gezien het escalerende geweld van de afgelopen dagen, moeten de bondskanselier en president François Hollande de inspanningen opvoeren', voegde Steffen Seibert, de woordvoerder van Angela Merkel daar aan toe. 

Wapenleveringen

Met het diplomatieke offensief nemen de twee leiders enigszins afstand van de Verenigde Staten. De Amerikanen breken zich openlijk over het hoofd over het eventueel leveren van wapens aan Kiev. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry is op dit moment zelf in Kiev, maar houdt zich aan de oppervlakte over de kwestie.

De nieuwe kandidaat van president Obama voor de functie van minister van Defensie, Ashton Carter, is veel meer uitgesproken over een wapenlevering. Voor een commissie van de Amerikaanse Senaat verklaarde Carter dat hij 'leunt naar een wapenlevering'. Over de aard van die wapens wilde hij zich veel minder uitspreken. 

Wapenstilstand

De Oekraïense president Petro Porosjenko ziet in het Duits-Franse vredesinitiatief hoop voor een wapenstilstand in het oosten van zijn land. Porosjenko dankte de twee voor hun inzet voor een de-escalatie van het conflict.

Een gezamenlijke verklaring van de drie leiders werd afgeblazen.

Morgen/vrijdag willen Hollande en Merkel in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin overleggen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud