Merkel haalt uit naar isolationisme Trump

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence was scherp voor de Europese leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ©EPA

Op de veiligheidsconferentie in München beklemtoont de Duitse bondskanselier de noodzaak aan internationale samenwerking.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel waarschuwde zaterdag dat de internationale politieke structuren uit elkaar vallen, terwijl ze in deze 'turbulente tijden' net cruciaal zijn. Merkel zei in een toespraak tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

'We kunnen ze niet gewoon afbreken', zei Merkel over de internationale samenwerkingsverbanden. 'Er zijn nog een groot aantal uitdagende conflicten.' De bondskanselier benadrukte dat internationale samenwerking daarom net versterkt moet worden, ook op militair vlak. 'De NAVO hebben we nodig als baken van stabiliteit in turbulente tijden.'

De waarschuwing was een duidelijke sneer naar de Amerikaanse president Donald Trump, die de voordelen van internationale samenwerking voortdurend in vraag stelt. Niet alleen trok hij zijn land terug uit een rist internationale afspraken, maar dreigde hij naar verluidt ook uit het NAVO-bondgenootschap te stappen.

Duitse autobouwers

Het was niet de enige kritiek op de VS in haar betoog. Ze zei ook dat ze niet begreep waarom de VS veiligheidsredenen zou inroepen om hogere heffingen in te voeren op ingevoerde auto's uit Europa. 'We zijn trots op onze auto's, en terecht', zei ze. Ze merkte nog op dat de Duitse autobouwers ook fabrieken hebben in de VS, zoals BMW in South Carolina.

Merkel had ook kritiek op de aankondiging van de VS dat de Amerikaanse troepen uit Syrië worden teruggetrokken. Dat dreigt de invloed van Rusland en Iran in het land te vergroten, waarschuwde ze. Trump had in december vriend en vijand verrast door de terugtrekking bekend te maken. Zijn minister van Defensie Jim Mattis nam uit protest ontslag.

Sancties tegen Iran

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence was in München op zijn beurt kritisch voor Europa. Hij maande de Europese bondgenoten aan zich te scharen achter de Amerikaanse sancties tegen Iran. De Europese Unie weigert de nucleaire deal met Iran op te blazen, zoals Trump heeft gedaan.

'Het is hoog tijd dat onze Europese partners stoppen met de ondermijning van de Amerikaanse sancties tegen dik moordlustig revolutionair regime', zei Pence. Hij verwees daarmee naar maatregelen die de EU heeft genomen om de Amerikaanse sancties te omzeilen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud