Merkel keldert G8

Merkel stelt de verhoudingen met Rusland op scherp. ©EPA

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel stelde net voor de Europese top in Brussel de houding tegenover Rusland op scherp. Volgens Merkel is de G8 'effectief dood' en is de Europese Unie klaar om economische sancties te nemen als dat nodig blijkt. Kiev waarschuwt dat Moskou een interventie voorbereidt in het zuidoosten van Oekraïne.

In een speech voor het Duitse parlement gaf Bondskanselier Angela Merkel donderdagochtend aan welke richting de Europese Unie uit moet op de belangrijke Europese top die vandaag en morgen in Brussel plaatsvindt. In principe zou die over economie, klimaat en energie moeten gaan, maar de diplomatieke loopgravenoorlog met Rusland na het Krimreferendum afgelopen zondag overschaduwt de top totaal. 

Voor Merkel is de G8 - de groep van acht invloedrijke industriële landen waar Rusland deel van uitmaakte - dood en begraven zolang het diplomatieke conflict met Moskou aanhoudt. Rusland had tot nu de organisatie van de komende G8-top in Sotsji, maar het was al eerder duidelijk dat die niet zou doorgaan. 

Merkel gaf ook aan dat het op de top duidelijk moet worden dat de Europese Unie klaar is om de individuele sancties tegen Russische functionarissen uit te breiden naar algemene economische sancties. 'De Europese top zal duidelijk maken dat we klaar zijn om op elk moment economische sancties uit te vaardigen als de situatie verergert'.

Daarmee geeft Merkel aan dat economische sancties nog niet voor meteen zijn. Dat hoeft niet te verbazen gezien de economische verstrengeling van de Europese Unie en Rusland en de schade die sancties aan de Europese economie kunnen toebrengen. 

Interventie

De Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN in Genève, Joeri Klimenko, trok donderdag aan de alarmbel. Volgens de man zijn er signalen dat Rusland een 'grootschalige militaire interventie' in het zuiden en oosten van Oekraïne voorbereidt.

De interim-regering in Kiev is bang voor herhaling in andere gebieden waar net als op de Krim veel Russen wonen. In grote steden als Charkov en Donetsk heeft een deel van die bevolkingsgroep de afgelopen weken gedemonstreerd voor aansluiting bij de Russische Federatie, naar het voorbeeld van de Krim.

Het parlement in Moskou heeft president Vladimir Poetin weken geleden al toestemming gegeven voor militair ingrijpen als hij dat nodig acht om de Russischtaligen in Oekraïne te beschermen.

De Russische vertegenwoordiger in Genève sprak echter tegen dat zijn land van plan is militairen naar andere delen van Oekraïne te sturen.

Krim

Op de Krim zelf is er een einde gekomen aan de zaak rond de gegijzelde commandant van de Oekraïense zeemacht Sergei Gandoek. Honderden aanhangers van het Kremlin bestormden woensdag het hoofdkwartier van de Oekraïense zeemacht op de Krim. Zij gijzelden daarbij Gajdoek en enkele andere militairen en burgers.

De vrijlating van commandant Gajdoek kwam er naar verluidt na een interventie van Moskou. De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe had de leiders op de Krim opgeroepen de spanningen niet op de spits te drijven. Sjojgoe belde donderdag trouwens voor het eerst met zijn Oekraïense collega Igor Tenjoek. Het was de eerste keer sinds het referendum van zondag dat Moskou en Kiev op regeringsniveau contact hadden.

Beide ministers bespraken volgens een verklaring 'verschillende aspecten van de crisis in Oekraïne en maatregelen voor de-escalatie van de situatie op de Krim''. Zij spraken af het contact voort te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud