davos

Merkel laat zich niet opjagen door Cameron

(foto epa) ©EPA

Op het Wereld Economisch Forum in Davos had de Duitse bondskanselier Angela Merkel een boodschap voor de bankiers en voor de Britten. Ze laat zich niet uit koers slaan of opjagen. 'We kunnen Europa niet gebruiken als een Spaanse herberg', zo reageerde premier Elio Di Rupo.

Hoe zal Angela Merkel reageren op het euroscepticisme van de Britse premier David Cameron? Dat was donderdag de grote vraag op het WEF in Davos. Het antwoord luidde: met grote onverstoorbaarheid.

Merkel legde uit hoe de Europese Unie blijft werken om welvaart op te bouwen, een doel waar ook Cameron het over had. Dat zal volgens Merkel gebeuren door nauwer samen te werken voor bankenregulering, begrotingsbeleid en economisch beleid. Die regels moeten bindend worden voor de eurolanden, maar het staat de andere EU-landen, zoals de Britten, vrij ze over te nemen. Veel meer dan die laatste zin maakte Merkel niet vuil aan Cameron.

De Duitse bondskanselier waarschuwde daarnaast de financiële wereld. Ieder financiële activiteit zou moeten worden gecontroleerd, zei ze. In de wereld van het ongereglementeerde schaduwbankieren, dat aan belang dreigt toe te nemen, staan we ver van dat doel.

Merkel waarschuwde ook voor protectionisme, nu de Doha-ronde voor een vrijere wereldhandel al enkele jaren stil ligt. Merkel zei dat daarom werk moet worden gemaakt van bilaterale handelsakkoorden, wat ook gebeurt.

Tot slot bevestigde ze, voor wie er mocht aan twijfele,n dat de Europese Centrale Bank nu wel soepel genoeg is geweest: 'De ECB heeft een zeer positieve rol gespeeld. Maar een centrale bank dient niet om de rommel op te ruimen die politici hebben achtergelaten.'

Di Rupo

'De Europese Unie is meer dan enkel een eenheidsmarkt', was de reactie van premier Elio Di Rupo op de toespraak van Cameron. 'We kunnen Europa niet gebruiken als een Spaanse herberg, en enkel de aspecten eruit pikken die ons interesseren. Er moet ook solidariteit zijn.'

De premier wijst erop dat de Britse toespraak plaatsvond in de aanloop naar een Europese top over de meerjarenbegroting die Londen graag wil inkrimpen. Volgens Di Rupo moet men 'vooruitgaan met de landen die verder willen gaan'. Hij bepleit een eurozone met 'meer fiscale en sociale harmonisering' die beschikt over 'efficiënte bancaire instrumenten'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud