MH17: Poetin belooft hulp met trein

OVSE-waarnemers bij de trein waar de slachtoffers van vlucht MH17 in ondergebracht werden ©REUTERS

De Russische president Vladimir Poetin heeft zondagavond toegezegd te zullen helpen om de trein met doden van vlucht MH17 in Oekraïne te laten vertrekken. Hij deed dat in een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte.

Het was de derde keer dat Poetin en Rutte elkaar spraken sinds het vliegtuig donderdag vrijwel zeker werd neergeschoten. Bijna 200 slachtoffers van de vliegramp in het oosten van Oekraïne liggen in een trein op het station van het plaatsje Torez. Pro-Russische separatisten daar houden het vertrek van de trein tegen.

Poetin zegde ook zijn 'volledige medewerking'' toe om de zwarte dozen van het toestel van Malaysia Airlines in onafhankelijke handen te krijgen. De rebellen zeggen beide zwarte dozen in bezit te hebben. Ze zouden in Donetsk zijn.

Nederland zoekt ondertussen meer internationale steun om de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne snel te kunnen bergen en het onderzoek te beginnen. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) stapte zondagavond in het vliegtuig naar New York voor overleg met de Verenigde Naties en leden van de Veiligheidsraad.

Timmermans probeert in New York de internationale coalitie die zich sterk maakt voor een snelle berging van de slachtoffers verder uit te bouwen. Een sterke internationale coalitie moet er ook voor zorgen dat de onderste steen in het onderzoek naar de crash bovenkomt.

Premier Rutte belde zondag ook met de Britse premier David Cameron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zijn doel: druk zetten op alle partijen om de lichamen terug te krijgen.

Rutte deed op zaterdag al in een 'zeer intens gesprek' een beroep op Poetin om zijn invloed aan te wenden zodat de Nederlandse doden spoedig van de rampplek in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten de macht hebben, kunnen worden weggehaald. Zondag gaf Rutte voorzichtig aan dat hij positieve ontwikkelingen zag.

Vanaf vliegbasis Eindhoven is zondagavond een vliegtuig van Defensie met materieel en mensen naar Charkov vertrokken. Daar wordt onder leiding van Gert Wibbeling een coördinatiecentrum opgezet voor identificatie van de slachtoffers. Nederlandse experts proberen maandag de rampplek te bereiken. Ze reizen mee met de OVSE.

De OVSE is sinds vrijdag in het gebied. Zondag hadden de OVSE'ers volgens Rutte redelijk toegang tot de plek van de crash. Alle 298 inzittenden van de Boeing 777, onder wie 193 Nederlanders, zijn om het leven gekomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud