Advertentie

Michel: 'We praten met Iran, waarom niet met Rusland?'

Dat Michel naar Moskou trekt, is een heus statement. De Franstalige liberaal is de eerste West-Europese leider in jaren die op bezoek gaat bij president Poetin. ©BELGA

Tijdens zijn eerste bezoek aan Moskou werpt premier Charles Michel (MR) zich op als de Europese leider die de banden met Rusland wil herstellen. Toch blijft het wantrouwen groot. Uit vrees voor hacking mogen zijn medewerkers hun telefoon niet meenemen.

Van onze journalist in Moskou

Met een pet op zijn hoofd en warm ingeduffeld poseert premier Charles Michel (MR) in de sneeuw op het Rode Plein in Moskou voor de fotografen. Rond hem houden een tiental leden van de Russische oproerpolitie voorbijgangers op afstand. Ze zijn evenwel minder zwaar bewapend dan de soldaten in de Brusselse straten.

Dat Michel naar Moskou trekt, is een heus statement. De Franstalige liberaal is de eerste West-Europese leider in jaren die op bezoek gaat bij president Vladimir Poetin.

Boodschap voor zowel de Belgische als de Russische bevolking: Michel is met een missie naar Moskou gekomen. ‘We moeten inzetten op de dialoog opdat we een andere relatie kunnen hebben met Rusland.’

Dat Michel naar Moskou trekt, is een heus statement. De Franstalige liberaal is de eerste West-Europese leider in jaren die op bezoek gaat bij president Vladimir Poetin. Sinds de Russische annexatie van de Krim in 2014 en het conflict in Oost-Oekraïne, waar door Rusland gesteunde rebellen zich onafhankelijk hebben verklaard, wordt hij gemeden door de meeste Europese leiders.

Als reactie op het Oekraïense conflict legde Europa Rusland economische sancties en gerichte maatregelen tegen personen op. Er volgden tegenmaatregelen, waardoor de Belgische perenboeren een van hun belangrijkste afzetmarkten verloren.

Wantrouwen

Door al die gebeurtenissen is het westerse wantrouwen tegenover Poetin alleen maar groter geworden. Het is alvast veelzeggend dat Michel zijn medewerkers heeft opgedragen hun smartphones thuis te laten en met Russische vervangtoestellen te werken – zelf hoeft hij dat niet te doen omdat hij over een beveiligde telefoon beschikt.

©BELGA

Het moet vermijden dat de Russen zich op de een of andere manier een toegang tot de Wetstraat 16 zouden hacken.

Onterecht is die vrees niet. In 2013 deden de Russen de delegatie van de toenmalige Europese president Herman Van Rompuy USB-sticks en opladers voor mobiele telefoons cadeau. Na een inspectie bleken die afluisterapparatuur te bevatten.

On speaking terms

Ondanks alle wantrouwen oordeelde Michel het opportuun om naar Moskou te vliegen.

Volgens de premier vaart Europa onder druk van de Amerikanen en het Verenigd Koninkrijk een te anti-Russische koers, wat ingaat tegen onze belangen. Zijn analyse is dat we de Russen nodig hebben, omdat we nog steeds afhankelijk zijn van hun gas.

Tegelijk zijn ze een onmisbare partner om het Midden-Oosten – denk aan de rol van de Russen in Syrië en Libië - onder controle te houden.

Onder het motto 'beter een dialoog dan geen dialoog' wil Michel Europa weer on speaking terms met Poetin brengen.

We praten met landen als Iran of Saoedi-Arabië, dus waarom zouden we niet met Rusland praten?
Charles Michel
Premier

‘We praten met landen als Iran of Saoedi-Arabië, dus waarom zouden we niet met Rusland praten?’, zegt Michel. De Franse president Emmanuel Macron, die in de lente naar het Kremlin trekt, zit op dezelfde lijn. De andere Europese landen werden niet geraadpleegd, maar wel geïnformeerd over Michels plan.

Verkiezingen

Niet iedereen is het ermee eens dat het een goed idee is om Poetin de kans te geven uit zijn internationaal isolement te kruipen.

Zeker door de timing - in maart vinden er presidentsverkiezingen plaats - is er kritiek op het bezoek. Naar alle verwachting wordt Poetin met een grote meerderheid herverkozen.

Door de reis dreigt het beeld te ontstaan dat Michel Poetin steunt bij zijn herverkiezing.

Maar de stembusgang is omstreden omdat Aleksej Navalny, de enige serieuze uitdager van Poetin, niet mag meedoen. Navalny werd afgelopen weekend opnieuw even gearresteerd toen op verschillende plaatsen in Rusland werd betoogd tegen de regering.

Door de reis dreigt het beeld te ontstaan dat Michel Poetin steunt bij zijn herverkiezing. De premier is het daar evenwel niet mee eens. ‘Het is niet omdat ik in Moskou ben, dat we het over alles eens zijn met de Russen. We gaan het ook over die verschillen hebben. Het alternatief is wegblijven en dan praat je helemaal nergens over’, zegt hij.

Generale repetitie

Vandaag mag Michel voor zijn generale repetitie als Europees topdiplomaat oefenen bij premier Dmitri Medvedev. Poetin wacht hem morgen op in het Kremlin.

Vraag is welke behandeling die de premier geeft. Ooit liet de Russische president een hond opdraven op een gezamenlijk fotomoment met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, omdat zij daar bang voor is.

Het is niet de eerste keer dat ik geconfronteerd word met macho’s, ik weet hoe ik daarmee moet omgaan.
Charles Michel
Premier

Michel is niet van plan zich te laten intimideren door zulk machogedrag. ‘Het is niet de eerste keer dat ik geconfronteerd word met macho’s, ik weet hoe ik daarmee moet omgaan.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud