Miljarden NAVO-euro's verdwijnen in zwart gat

Het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. ©BELGA

Miljarden NAVO-euro's verdwijnen in een boekhoudkundig zwart gat. Dat schrijft De Volkskrant dinsdag op basis van een onderzoek van de Nederlandse Algemene Rekenkamer. Volksvertegenwoordigers van de 28 NAVO-lidstaten weten niet hoeveel belastinggeld hun land exact uitgeeft aan het militaire bondgenootschap.

De NAVO-ambassadeurs zijn op de hoogte van de rommelige boekhouding, maar dat leidde niet tot een oplossing, aldus de Rekenkamer. De controleurs maken de informatie nu openbaar om het onderwerp op de agenda te krijgen van de volgende NAVO-vergadering voor parlementariërs.

'Sommige rapporten zijn niet openbaar vanwege het vertrouwelijke karakter', klinkt het bij de NAVO. 'Bondgenoten behouden echter volledige controle over het kostenniveau en hoe het geld wordt besteed.'

De ondoorzichtige boekhouding bij het militaire bondgenootschap ligt politiek gevoelig, omdat de defensiebegroting van vrijwel alle NAVO-landen onder druk staat. Als niet bekend is hoeveel van het nationale defensiebudget exact aan de organisatie wordt besteed en of het geld effectief wordt uitgegeven, is het ook niet duidelijk of daarop bezuinigd kan worden.

België

Ook in België moet het Rekenhof werk maken van een grondige studie van de Navo-budgetten, stelde N-VA-Kamerlid Theo Francken in een reactie. Volgens hem werd in het Navo-parlement de voorbije jaren meermaals aandacht gevraagd voor de problematiek, maar desondanks 'zijn er qua transparantie te weinig stappen vooruit gezet onder Navo-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen'. 

België trok vorig jaar 49,6 miljoen euro uit in het kader van de zogenaamde common funding, maar naar de precieze bijdrage blijft het gissen. Zo zijn er naast de common funding nog twee andere financieringspistes: de zogenaamde joint funding en bijdrages aan trust funds, donaties, etcetera.  

'Wat vertrouwelijk is, moet vertrouwelijk blijven. Maar we moeten toch zicht kunnen krijgen op de totale omvang van de militaire uitgaven', meent Francken, die zich bijvoorbeeld afvraagt waarom de werkingskosten van het kabinet van Rasmussen niet vrijgegeven worden. 'Het is evident dat we loyaal moeten zijn tegenover de Navo. Denken we maar aan het belang van het hoofdkwartier in ons land. Maar dat betekent niet dat er geen transparantie moet zijn', besluit hij. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud