Negen doden bij schietpartij in Russische school

De school in Kazan waar de schietpartij plaatsvond. ©REUTERS

Bij een schietpartij in een Russische school zijn dinsdag zeven kinderen en twee volwassenen omgekomen. Er vielen ook 21 gewonden. De 19-jarige dader is opgepakt.

De schietpartij vond plaats in een school in Kazan, een stad op 800 kilometer van de Russische hoofdstad Moskou. Achttien leerlingen werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Een aantal van hen zijn gevlucht door uit het raam te springen. Ook drie volwassenen moesten naar het ziekenhuis.

Rond 9.30 uur plaatselijke tijd drong de schutter de school binnen en opende hij het vuur op leerlingen en leerkrachten. Op sociale media had de dader aangekondigd dat hij een schietpartij zou aanrichten en daarna zelfmoord zou plegen. Hij noemde zichzelf 'God'.

Tatarije

De 19-jarige dader werd opgepakt door de politie en zou een ex-leerling van de school zijn. Dat maakte Rustam Minnikhanov, de leider van de moslimrepubliek Tatarije, waarvan Kazan de hoofdstad is, bekend. Het Russisch Onderzoekscomité is een onderzoek naar doodslag gestart. Het motief van de dader is onbekend.

Op sociale media had de dader aangekondigd dat hij een schietpartij zou aanrichten en daarna zelfmoord zou plegen. Hij noemde zichzelf 'God'.

Intussen betuigde de Russische president Vladimir Poetin zijn medeleven aan de slachtoffers en liet hij weten dat hij snel nieuwe regels wil maken over welke wapens burgers mogen hebben. Het Kremlin stuurt een speciaal vliegtuig met artsen, psychologen en medisch materiaal naar de school.

Schietpartijen in scholen gebeuren zelden in Rusland, maar de afgelopen jaren vinden er meer plaats. Almaar vaker zijn jonge schutters verantwoordelijk voor de schietpartijen.

Krim

De schietpartij van dinsdag is de dodelijkste sinds die van 2018. Toen drong een schutter zijn oude school in het Oekraïense stadje Kertsj binnen. Kertsj ligt in het oosten van het schiereiland Krim dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. Een 18-jarige leerling opende met een jachtgeweer en zelfgemaakte explosieven het vuur op de school. Er vielen 19 doden en 55 gewonden. In de bibliotheek van de school pleegde de man zelfmoord.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud