Moskou annexeert Krim

Met één pennentrek annexeerder Russisch president de Krim ©AFP

Het voormalige Oekraïense schiereiland Krim is nu officieel deel van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin ondertekende het verdrag en ging frontaal in de aanval tegen het Westen. 'Ze hebben een lijn overschreden.' Het Westen reageert verbolgen. Op de Krim sneuvelde de eerste militair.

Wat er al enige tijd zat aan te komen, is nu ook een feit. Het voormalige Oekraïense schiereiland Krim is officieel een onderdeel van de Russische Federatie. Zondag stemden de Krimbewoners in een referendum al massaal in met de aanhechting van hun regio bij Rusland, vandaag ondertekende de Russische president Vladimir Poetin de documenten voor de aanhechting. 

In een lange zitting voor de beide Kamers van het Russische Parlement toonde Poetin dat de sancties die het Westen gisteren tegen Rusland uitvaardigde hem siberisch laten. De taal die hij gebruikte tegenover het Westen was fors en deed denken aan de Koude Oorlog. De speech stond bol van de patriottische taal en Poetin onderstreepte meermaals dat de Krim een 'onafscheidelijk' deel is van Rusland. Op het einde ondertekende hij, samen met de leiders van de Krim, op een drafje het aanhechtingsverdrag.

Poetin spaarde zijn aanvallen op het Westen niet. 'Het Westen heeft een duidelijke lijn overschreden.' De Russische president ziet ook helemaal geen graten in de internationale kritiek dat het referendum - en dus de afscheiding van de Krim - illegaal is. 'De Krim mag zich afscheiden van Oekraïne zoals Oekraïne zich destijds van de Sovjet-Unie afscheidde.'

De aanhechting van de Krim bij Rusland is volgens Poetin de rechtzetting van een 'historische ongelijkheid'. 'Waarom gaf Chroetsjov de Krim aan Oekraïne? Wij weten nu wel beter.' Maar Rusland is niet op zoek naar een verdere confrontatie met het Westen, beloofde Poetin, en wil ook geen andere delen van Oekraïne inlijven. Poetin waarschuwde wel voor de sancties die het Westen gisteren uitvaardigde en beloofde te reageren als dat nodig blijkt. 

Even later sprak hij ook een massa Russen op het Rode Plein toe. 'De Krim en Sebastopol keren terug naar hun thuis, naar de thuishaven, naar Rusland.' De massa scandeerde meermaals: 'Rusland!' en 'Poetin!'. Sebastopol krijgt ook een bijzondere status in de Russische Federatie. Het is de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot. 

Verbolgen

Het Westen reageert verbolgen op de annexatie van de Krim door Rusland. De Amerikaanse vicepresident Joe Biden reageerde op het nieuws vanuit Litouwen en Polen. Hij is daar op tournee om de steun van de Verenigde Staten aan de NAVO-lidstaten te onderstrepen. 'De annexatie van de Krim door Rusland is niets meer dan het inpikken van land en een klinkende overtreding van het recht', verklaarde hij aan de gezamenlijke pers. De Amerikaanse president Barack Obama roept de leiders van de G7-landen volgende week bijeen. 

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague betreurt de annexatie. 'Rusland zet zichzelf hiermee verder op het pad van de isolatie,' aldus Hague. Het Verenigd Koninkrijk schorst ook alle militaire samenwerking met Rusland, evenals alle wapenleveringen aan het land. De Franse president François Hollande belooft een 'sterk antwoord' op de Europese top 20 en 21 maart. 

Gesneuvelde militair

De zenuwen staan strak gespannen op de Krim na de officiële aanhechting van de regio bij Rusland. Een Oekraïense militaire basis in de hoofdplaats Simferopol zou zijn bestormd, met één dode en één gewonde tot gevolg. Voglens de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek waren het Russen die de Oekraïense militairen onder vuur namen. Een woordvoerder van het Oekraïense leger zei dat de overige strijdkrachten op de basis zijn opgepakt en hun wapens inbeslaggenomen. 

Jatsenjoek waarschuwt dat het conflict nu niet langer enkel politiek is, maar ook militair. De Oekraïense regering stuurt haar strijdkrachten richting Russische grens uit vrees dat de daar samengetrokken Russische troepen nog andere delen van Oekraïne onder de voet zouden lopen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud