Advertentie

NAVO onderschept Russisch spionagevliegtuig

F-16's hebben het toestel begeleid weg van het NAVO-luchtruim. ©ANP

Boven de Baltische zee heeft de NAVO een Russisch spionagevliegtuig onderschept en het vervolgens met straaljagers uit de regio begeleid. Het incident komt er net wanneer Zweden zoekt naar een Russische onderzeeër in zijn wateren.

Het waren de radars van de NAVO die een onbekend toestel hadden gespot boven de Baltische zee. Vervolgens stegen Deense F-16’s op om het vliegtuig uit de regio te begeleiden. Ook enkele Portugese gevechtsvliegtuigen die in de regio gestationeerd zijn, kwamen een handje toesteken.

Uiteindelijk bleek het te gaan om een Russische toestel van het type IL-20. Dat is een vliegtuig dat voornamelijk wordt gebruikt om informatie te verzamelen. Doordat het toestel tijdig werd tegengehouden, bleef het maar luttele momenten boven Estland, NAVO-grondgebied, hangen.

De Navo benadrukt dat het om een standaardprocedure gaat wanneer een onbekend vliegtuig in zijn luchtruim wordt waargenomen. Zo’n vluchten kunnen een gevaar betekenen voor de burgerluchtvaart, aldus de organisatie. De militaire vliegtuigen dienen doorgaans geen vluchtplan in en zetten vaak hun transponders uit, waardoor ze niet detecteerbaar zijn voor de luchtverkeersleiders.

Het incident, dat dateert van dinsdag, komt er net wanneer ook in Zweden in alle hevigheid wordt gezocht naar een Russische onderzeeër. De incidenten doen herinneren aan taferelen uit de Koude Oorlog en worden door sommigen omschreven als intimidatiepogingen van de Russische president Vladimir Poetin.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud