Advertentie

NAVO onderschept Russisch vliegtuig

©Photo News

NAVO-gevechtsvliegtuigen hebben boven de Oostzee een Russisch verkenningstoestel onderschept. Het vliegtuig van het type Il-20 was zonder toelating het luchtruim van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie binnengedrongen. Dat deelde een woordvoerder van het militaire hoofdkwartier in het Henegouwse Casteau bij Bergen woensdagavond mee.

Het incident deed zich volgens de NAVO dinsdag al voor in de omgeving van het Estse eiland Saaremaa. Het Russische vliegtuig vloog in de richting van Denemarken en was 600 meter diep het luchtruim van het Westerse bondgenootschap binnengedrongen. Naast Portugese gevechtsvliegtuigen waren ook Deense F-16's en vliegtuigen van samenwerkingspartner Zweden bij de onderscheppingsoperatie betrokken. De Russische Il-20 zou een minuut lang boven NAVO-grondgebied gevlogen hebben.

Estland heeft de schending van zijn luchtruim al gehekeld. Buitenlandse Zaken in Tallinn heeft woensdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen en hem een protestnota overhandigd, aldus de Estse radio. Het toestel was door het Estse leger op de radar ontdekt. Het vliegtuig vloog een minuut lang ten westen van de Oostzee-eilanden Hiiumaa en Saaremaa.

Volgens een NAVO-zegsman zijn Russische militaire toestellen wel vaker onderweg in de regio. Schendingen van het luchtruim of onderscheppingen gebeuren echter zelden. Een gelijkaardig voorval aan de noordgrens van Canada in 2010 werd langs Russische kant betwist of er al dan niet een grensoverschrijding was gebeurd.

Met het oog op de crisis in Oekraïne toont de NAVO al enkele maanden meer zijn aanwezigheid in het oostelijk deel van Centraal-Europa. Daarmee wil de Verdragsorganisatie een teken van solidariteit tonen aan haar oostelijke lidstaten, die zich sinds de annexatie van de Krim en de gevechten in Oost-Oekraïne door Rusland bedreigd voelen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud