NAVO onderschept Russische vliegtuigen boven Noordzee

Een Noorse F16 (links) begeleidt een Russische Tupolev-bommenwerper. ©EPA

De NAVO heeft de afgelopen dagen opvallend veel activiteit van Russische militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim waargenomen. Bommenwerpers en straaljagers vlogen onder meer boven de Noordzee en de Baltische Zee.

Woensdagochtend onderschepten Noorse F-16's acht Russische bommenwerpers en tankvliegtuigen boven de Noordzee. Twee Bear-bommenwerpers uit de Russische formatie vlogen door en werden later nog opgevangen door Britse en Portugese straaljagers boven de Noordzee en Atlantische Oceaan.

Volgens de NAVO waren de Russische vliegtuigen een potentieel gevaar voor de burgerluchtvaart. Er waren geen vluchtplannen ingediend en de vliegtuigen gebruikten geen transponders en onderhielden geen radiocontact met de civiele luchtverkeersleiding.

Boven de Baltische Zee werden woensdag nog eens zeven Russische toestellen onderschept en boven de Zwarte Zee vier. Dinsdag waren ook al zeven Russische gevechtsvliegtuigen boven de Baltische Zee onderschept.

De NAVO spreekt van 'ongebruikelijk' veel luchtactiviteit door de Russen. In 2014 heeft de NAVO al meer dan 100 keer Russische vliegtuigen onderschept. Dat is ongeveer drie keer zo veel als in heel 2013.

Rusland steunde dit jaar al heimelijk de pro-Russische rebellen in het oosten van Oekraïne, waar het ook het Krim-eiland annexeerde. Onlangs nog zocht het Zweedse leger tevergeefs naar een mysterieuze duikboot in zijn wateren, waarover gespeculeerd werd dat het om een Russische onderzeeër ging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud