Advertentie

NAVO vertrekt samen met VS uit Afghanistan

Deze Amerikaanse militairen in Afghanistan kunnen straks naar huis. ©AFP

Nu de Amerikaanse president Joe Biden zijn troepen uit Afghanistan wil terughalen, volgt ook de NAVO. Critici vrezen een implosie van het land.

'Samen uit, samen thuis.' Na de aankondiging van de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan ziet NAVO-chef Jens Stoltenberg ook de NAVO-troepen vertrekken. 'We gingen samen naar Afghanistan na de aanval op de Verenigde Staten na 9/11, en we zullen ook samen vertrekken.' Dat zei hij woensdag op het hoofdkwartier in Brussel tijdens een overleg met de Amerikanen.

Dinsdag werd duidelijk dat Amerikaanse president Joe Biden de nog 2.400 Amerikaanse militairen in Afghanistan tegen 11 september wil terughalen. De aftocht zal een einde maken aan de langste buitenlandse oorlog in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Symbolische datum

De beslissing had sowieso een impact op de NAVO-missie 'Resolute Support'. De 12.000 man sterke NAVO-missie die de nationale veiligheidstroepen opleidt en adviseert, is sterk afhankelijk van de Amerikaanse strijdkrachten voor luchtsteun, transport en logistiek. Anders gezegd: zonder de Amerikanen heeft het nog weinig zin.

Samen hebben we bereikt wat we wilden bereiken.
Antony Blinken
Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken

'Samen hebben we bereikt wat we wilden bereiken', zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken in Brussel. 'Nu is het tijd om onze troepen naar huis te brengen.' Volgens Blinken moet dat op een veilige, doelbewuste en gecontroleerde manier gebeuren.

Met de Amerikaanse terugtrekking, kiest Biden voor een symbolische datum. 11 september is het precies twintig jaar geleden dat de aanslagen van het terreurnetwerk Al Qaeda plaatsvonden in New York en Washington, waarop de toenmalige president George W. Bush een aanval lanceerde.

België

Ons land zit met 75 militairen in Afghanistan en werken er nauw samen met de Duitsers. 'Een terugtrekking van de Belgen zal altijd gebeuren in samenspraak met de Duitsers', zegt Rodolphe Polis, de woordvoerder van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS). Volgende week komt Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer naar Brussel voor overleg.

Een terugtrekking van de Belgen zal altijd gebeuren in samenspraak met de Duitsers.
Rodolphe Polis
Woordvoerder minister van Defensie Ludivine Dedonder

Al lijkt het Duitse standpunt duidelijk. Kramp-Karrenbauer gaf al aan dat ze tegen september wil vertrekken. Ook het Verenigd Koninkrijk zou van plan zijn de 750 Britse troepen uit Afghanistan weer naar huis te brengen.

Nederland stuurt naar verwachting deze maand 80 extra infanteristen naar Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support vanwege de verslechterende toestand in het land.

Kritiek

Afghaanse functionarissen lieten zich woensdag teleurgesteld uit over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit hun land. 'Het is het meest onverantwoordelijke, egoïstische wat de VS hun Afghaanse partners konden aandoen', zei een Afghaanse vredesonderhandelaar in Doha, die anoniem wou blijven. Volgens hem zullen de Afghaanse partners de prijs betalen. 'Ze hadden dit op een verantwoordelijke manier kunnen beëindigen, met iets meer geduld.'

Ook in de VS is er kritiek. 'De Afghaanse regering zal moeite hebben om de taliban op afstand te houden als de coalitie de steun intrekt', klonk het dinsdag in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Er wordt gevreesd dat de vooruitgang waar de Amerikanen twee decennia voor vochten, vooral op vlak van veiligheid, teruggedraaid wordt.

Bij aanvallen van de taliban op de Afghaanse veiligheidstroepen vallen een toenemend aantal burgerslachtoffers.

De realiteit op het terrein blaast die vrees wind in de zeilen. De aanvallen van de taliban op de Afghaanse veiligheidstroepen nemen niet af. Daarbij vallen een toenemend aantal burgerslachtoffers. Daarnaast probeert de taliban haar controlegebied in het land te verruimen.

Sommige waarnemers vrezen dat de taliban op termijn opnieuw de banden zou aanhalen met Al Qaeda en andere terroristische groeperingen. Ook de vredesgesprekken met de Afghaanse regering, die sinds september 2020 plaatsvinden in Doha, lopen allesbehalve vlot.

Met de terugtrekking maakt Biden wel komaf met een belangrijk dilemma. Blijven betekent mogelijk een nieuw conflict met de taliban. Vertrekken kan leiden tot een ineenstorting van het Afghaanse leger en regering. Door te kiezen voor optie twee, neemt hij er ook de risico's bij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud