Advertentie

Nederland: 'Als cijfers blijven stijgen, verstrengen we voor kerst'

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. ©EPA

Als het aantal coronabesmettingen in Nederland de komende weken blijft stijgen, overweegt premier Mark Rutte nog voor kerst strengere maatregelen op te leggen.

'Het gaat echt niet goed', zei Rutte dinsdag op een persconferentie, geflankeerd door minister van Volksgezondheid Hugo De Jonge. 'Het aantal mensen op de intensive care zit op het dubbele van wat er nodig was voor versoepelingen. Ook het aantal besmettingen stijgt opnieuw.'

Het aantal mensen op de intensive care zit op het dubbele van wat er nodig was voor versoepelingen.
Mark Rutte
Nederlands minister-president

Op weekbasis neemt het aantal besmettingen in Nederland met 27 procent toe. De afgelopen week werden 43.103 besmettingen vastgesteld. 'We staan voor een tweesprong', zegt Rutte. 'Ofwel gaan de cijfers de goede kant op, waardoor mogelijk vanaf half januari wel het benodigde aantal ic-opnames wordt bereikt. Ofwel stijgen de cijfers en komen er strengere maatregelen.'

Rutte zegt dat het kabinet die strengere maatregelen mogelijk nog voor kerst oplegt, als het aantal besmettingen blijft toenemen. Eerder raakte al bekend dat Nederland vasthoudt aan de toegelaten groepsgrootte tijdens de kerstperiode. Huishoudens mogen dan maximaal drie personen van buiten het eigen gezin ontvangen.

Gelekte nota

Een gelekte nota van het ministerie van Economische Zaken liet nochtans vermoeden dat het kabinet-Rutte niet onwelwillend staat tegenover een heropening van de horeca. Uit het feit dat het aantal besmettingen de jongste dagen weer stijgt ondanks de volledige sluiting van de horeca half oktober concludeert minister van Economische Zaken Eric Wiebes dat 'de daling en de stijging sinds 14 oktober anders verklaard moeten worden'. Volgens de nota lopen de mensen vooral in thuissituaties corona op.

De redenering is dat die 'onveilige thuissituaties' vermeden kunnen worden door restaurants en eetgelegenheden weer te openen. Omdat die zich aan strikte maatregelen houden, zou het 'goed denkbaar zijn dat de reproductiewaarde daardoor daalt'.

De heropening van de horeca is voorlopig echter geen optie, maar Rutte zei wel dat er in januari een test komt met theatervoorstellingen voor meer publiek. Er wordt ook bekeken of grotere groepen supporters bij lokale voetbalwedstrijden kunnen worden toegelaten. Uit het experiment moet blijken wat nodig is om dat soort gebeurtenissen te laten doorgaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud