Nederland verstrengt coronamaatregelen

Onder andere in Amsterdam stijgt het aantal besmettingen. ©EPA

Nederlanders mogen thuis slechts zes bezoekers ontvangen, op anderhalve meter. Thuiswerk blijft ook na 1 september de norm.

'Het gaat niet goed met de coronaontwikkelingen', benadrukte premier Mark Rutte. Dus moet de aanpak strenger, zeiden Rutte en de minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie. De besmettingen lopen op in alle regio's en bij alle leeftijdsgroepen.

Uit contacttracing blijkt dat de besmettingen vooral in de privésfeer gebeuren. Rutte gaf dan ook het uitdrukkelijke advies voorlopig geen feestjes en borrels te organiseren thuis. Wie dat toch doet, mag maximaal zes mensen uitnodigen. En die moeten op anderhalve meter afstand zitten. 'Daar heb je dus een flinke huiskamer voor nodig, maar het moet even', zei Rutte.

De Nederlandse premier drukte ook de geruchten de kop in dat thuiswerk vanaf 1 september niet meer de norm is. 'Daar is nog geen aanleiding toe. Het advies blijft: werk zo veel mogelijk thuis.'

'Het virus houdt ons in een houdgreep', zei de Jonge. Samen met Rutte sloot hij strengere maatregelen niet uit.

Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd weer bij af.
Mark Rutte
Premier Nederland

'Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd weer bij af. Weer bij een overbelaste zorg, weer bij een land op slot, weer waar we niet willen zijn', zei Rutte. Hij wees erop dat het reproductiegetal al weken boven 1 zit, wat aangeeft dat het virus zich verspreidt.

Amsterdam

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, kondigde op haar beurt strengere maatregelen aan. De stad gaat de controles op het naleven van de regels in de horeca opvoeren.

Ook is sprake van het ontmoedigen van reizen naar Amsterdam. Toeristen en dagjesmensen worden opgeroepen de stad en de regio alleen te bezoeken als dat echt nodig is, luidt het in een brief van Halsema met de jongste coronacijfers en maatregelen. Maar later op de avond zei Halsema in 'Nieuwsuur' dat die maatregel nog niet ingevoerd was. 'We houden die achter de hand.' Ze zou die oproep liever niet doen, 'omdat die desastreus zou zijn voor de hotelbranche. Wel wordt iedereen opgeroepen drukke plekken te mijden.

Rutte noemde de situatie in de hoofdstad 'zorgelijk'. Sinds half juli neemt het aantal besmettingen in de regio rond Amsterdam sterk toe. Het bekende warenhuis De Bijenkorf in centrum Amsterdam gaat dicht nadat enkele medewerkers besmet werden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud