Advertentie

Nederlandse advocaat op straat doodgeschoten

De aanslag gebeurde om 7.30 uur woensdagochtend. ©ANP

In Amsterdam is een advocaat op straat doodgeschoten. Het gaat om Derk Wiersum, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in een groot liquidatieproces. Dat meldt de Nederlandse politie.

Het schietincident vond iets na 7.30 uur plaats. De schutter is te voet gevlucht, zegt de politie. Het zou om een slanke 16- tot 20-jarige man van ongeveer 1.75 meter gaan. Het 44-jarige slachtoffer is nog gereanimeerd, maar dat kon niet meer baten.

Wiersums cliënt Nabil B. is de kroongetuige in het Marengoproces, waarin 14 verdachten terechtstaan voor een serie onderwereldmoorden. B. was zelf lang in de bende actief, maar liep over naar de politie toen een vriend van hem per ongeluk werd vermoord. In ruil voor strafvermindering en bescherming praatte hij zijn kompanen aan de galg. De leiders van de bende, Ridouan Taghi en Saïd R. zijn nog altijd voortvluchtig, ondanks een beloning van 100.000 euro voor de verlossende tip die naar hen leidt.

De advocaat is niet de eerste in de omgeving van kroongetuige Nabil B. die is geliquideerd. Zijn broer Reduan B. werd op 29 maart 2018 in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Die moord gebeurde een week nadat Justitie had bekendgemaakt dat Nabil B. kroongetuige was geworden. 

Derk Wiersum. ©rv

Politie en justitie erkenden in februari dat ze de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. verkeerd hebben ingeschat. B. zit vast op een speciale afdeling in Vught, waar hij extra wordt beschermd. 

'Maffiapraktijken'

In de Tweede Kamer reageren partijen geschokt op de moord. Regeringspartij CDA spreekt van 'een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat'. Ook coalitiepartner VVD ziet de rechtsstaat in het geding komen.

'Dit is erger dan erg', zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. 'Een nieuw hoofdstuk in de brutaliteit van de drugsmaffia.' De nieuwe liquidatie doet zijn VVD-collega Dilan Yesilgöz denken aan 'Italiaanse maffiapraktijken'. 'Zeer schokkend dit. Dit tast het fundament van onze rechtsstaat aan en zou niet mogen gebeuren in Nederland.'

Dit is een regelrechte aanslag op onze rechtsstaat.
CDA
Nederlandse regeringspartij

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is 'zeer geschokt' dat een advocaat in de uitoefening van zijn functie is geliquideerd. 'We leven mee met de nabestaanden en volgen het onderzoek op de voet', zegt een woordvoerder.

De Nederlandse Vereniging van Jonge Strafrechtadvocaten is 'diep geschokt'. Volgens de vereniging verliest de strafrechtadvocatuur 'een goede, bekwame en fijne collega'. 'Deze verschrikkelijke daad raakt een van de kernen van de rechtsstaat. Strafrechtadvocaten moeten veilig hun werk kunnen doen', zegt de organisatie.

Ook de Orde van Vlaamse Balies zegt verbouwereerd te zijn door de moord. Ze noemt die 'onaanvaardbaar' en 'verontrustend'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud