WhatsApp sluit tegenstanders van nieuwe privacyregels dan toch uit

©EPA

Whatsapp voert zaterdag zijn omstreden nieuwe privacyvoorwaarden door. Gebruikers die niet akkoord gaan, zullen na een tijdje geen berichten of oproepen meer ontvangen. Dankzij de Europese privacyregels gelden de aanpassingen hier niet.

Het ontzeggen van de toegang gebeurt in verschillende stappen. Wie na een paar weken niet akkoord is gegaan met de nieuwe regels, krijgt allereerst geen toegang meer tot de lijst van chats. De gebruiker kan dan nog wel video- en telefoonoproepen beantwoorden.

Als ze enkele weken later nog altijd niet akkoord gaan met de nieuwe privacyvoorwaarden, zullen de gebruikers geen WhatsApp-berichten, - oproepen of -meldingen meer ontvangen. Wanneer die verschillende functies van de app evenwel stoppen met werken, zal verschillen van gebruiker tot gebruiker.

De nieuwe privacyregels gelden niet in Europa omdat ze in strijd zijn met het Europees recht.

Commotie

WhatsApp - dat Facebook als moederbedrijf heeft - maakte in januari bekend dat het nieuwe privacyregels zou invoeren. Er kwam al snel wereldwijd protest omdat de nieuwe regels meer data-uitwisseling mogelijk maken tussen WhatsApp en Facebook.

De Europese Unie verbiedt echter dat Facebook gegevens van WhatsApp gebruikt voor eigen gewin. Daardoor gelden de nieuwe privacyregels hier niet.

Op zijn website benadrukt WhatsApp dat de nieuwe regels niets veranderen aan de privacy en beveiliging van persoonlijke berichten. Met een end-to-endversleuteling zijn die gesprekken beveiligd en kunnen WhatsApp en Facebook niet meelezen.

WhatsApp wil met de nieuwe regels vooral de klantendienst worden van bedrijven die hun producten aanbieden op Facebook of Instagram. Via het platform kunnen klanten dan vragen stellen aan het bedrijf, bijvoorbeeld bij de aankoop van een product.

Veel bezoekers waren door die aankondiging ongerust en beslisten over te stappen naar alternatieve berichtendiensten. Zo konden Signal en Telegram op enkele dagen tijd miljoenen nieuwe gebruikers aantrekken. Zelfs Tesla-CEO Elon Musk spoorde mensen aan de Signal-app te installeren.

Door die commotie besliste WhatsApp de regels niet in februari maar pas midden mei in te voeren. Met maandelijks ruim 2 miljard gebruikers is WhatsApp de meest gebruikte berichtendienst, gevolgd door de 1,3 miljard gebruikers op de Messenger-app van Facebook.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud