Nieuwe regels voor wanbetaling landen

De Argentijnse presidente Cristina Fernandez de Kirchner ©EPA

ICMA, een internationale koepelorganisatie van banken, grote investeerders en obligatiehouders, stelt een nieuw kader in om de wanbetalingen van landen af te handelen. Daarmee wil de organisatie een nieuw Argentijns scenario vermijden.

De invloedrijke koepelorganisatie International Capital Market Association (ICMA) ontvouwt een nieuw kader voor de omgang met de wanbetaling van landen. ICMA wil daarmee langlopende geschillen tussen landen en hun kredietverstrekkers, zoals recent nog in Argentinië, voorkomen.

Een Amerikaanse rechter legde Argentinië de volledige terugbetaling op van zijn obligatieschuld aan twee hefboomfondsen, door Buenos Aires steevast als 'aasgierfondsen' omschreven. Argentinië weigerde die volledige terugbetaling uit angst dat het ook de obligatiehouders die eerder wel een schuldherschikking slikten, volledig zou moeten uitbetalen. Daarvoor heeft het land de middelen niet en dus bleef maar een optie over: een wanbetaling.

Meerderheid beslist

Het nieuwe kader stelt nu dat een schuldherschikking bindend is voor iedereen - ook voor hefboomfondsen - als 75 procent van de obligatiehouders zich akkoord verklaarden. De uitspraak van een Amerikaanse rechter in een relatief kleine zaak zal dus niet langer een massale schuldherschikking kunnen verstoren.

Met die clausule ondermijnt ICMA het de facto 'veto-recht' van kleine investeerders. Aasgierfondsen, of beleggers die geen genoegen namen met een schuldherschikking, moeten zich neerleggen bij de wil van de meerderheid. Voor landen betekent dit dat alle hun schuldeisers gebonden zijn aan dat meerderheidsprincipe.

ICMA vertegenwoordigt 450 leden uit 52 landen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud