Nobelprijs voor Vrede gaat naar Ethiopische premier Abiy Ahmed

De Ethiopische premier Abiy Ahmed (links) en zijn Eritrese collega Isaias Afwerki. ©REUTERS

Dat maakte het Nobelcomité vrijdag bekend.

Het Nobelcomité heeft vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt aan de Ethiopische premier Abiy Ahmed (43). Hij krijgt de prijs onder meer voor zijn inspanningen om vrede te bewerkstelligen tussen Ethiopië en buurland Eritrea.

Ahmed maakte een einde aan de bittere en lange twisten tussen zijn land en Eritrea. Beide landen vochten tussen 1998 en 2000 een oorlog uit over het grensgebied, waarbij zeker 70.000 mensen stierven. Ook na een vredesakkoord in 2000 bleef de situatie gespannen. Onder leiding van Ahmed werden de banden in 2018 hersteld. 

Het Nobelprijscomité bedankte ook de Eritrese president Isaias Afwerki voor zijn inspanningen. 'Vrede bereik je niet met een partij alleen', klonk het.

Mooiere toekomst

Daarnaast roemde het Nobelcomité de hervormingen die Ahmed in zijn land doorvoerde, 'zodat de inwoners van het land een beter leven en een mooiere toekomst wacht'. Hij hief de censuur in het land op, gaf amnestie aan duizenden politieke gevangenen, ging de strijd met de corruptie aan en verbeterde de positie van de vrouw in de samenleving. Zijn regering telt evenveel mannen als vrouwen.

Volgens het comité ligt er wel nog veel werk op de plank, bijvoorbeeld op het vlak van de etnische twisten die Ethiopië teisteren. 'Sommige mensen denken ongetwijfeld dat de prijs te vroeg is uitgedeeld. Het Comité meent dat Abiys inspanningen nu erkenning verdienen en aangemoedigd moeten worden.'

9 miljoen Noorse kronen

De Ethiopische premier werd gekozen uit meer dan 300 kandidaten, onder wie 223 personen en 78 organisaties. De jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gold als een belangrijke kanshebber.

Daarnaast circuleerden de namen van het Braziliaanse indiaanse stamhoofd Raoni Metuktire en de vredesactivisten Hajer Sharief (Libië), Ilwad Elman (Somalië-Canada) en Nathan Law Kwun-chung (Hongkong). Ook Reporters zonder Grenzen en de Control Arms Coalition maakten kans.

De winnaar krijgt op 10 december in het stadhuis van Oslo de eremedaille en 9 miljoen Noorse kronen, omgerekend zo'n 830.000 euro. De andere Nobelprijzen worden die dag in Stockholm uitgereikt. Op 10 december 1896 overleed de puissant rijke Alfred Nobel, de Zweedse uitvinder van het dynamiet en de initiatiefnemer van de prijs.

Vorig jaar ging de prijs naar de mensenrechtenactivisten Denis Mukwege en Nadia Murad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud