Nobelprijs voor Vrede in teken van kinderrechten

Malala Yousafzai wint de Nobelprijs voor de Vrede. ©AFP

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Malala Yousafzai, het Pakistaanse schoolmeisje dat in 2012 een aanslag door de taliban overleefde. Ook Kailash Satyarthi, een Indische activist die zich verzet tegen kinderarbeid, krijgt de prijs.

Het Noorse nobelprijscomité plaatst dit jaar het kind centraal met de uitreiking van de Nobelprijs voor Vrede. Kinderen hebben het recht om naar school te gaan en mogen niet onderdrukt of financieel uitgebuit worden, zo luidt de boodschap van het nobelprijscomité. Het zet die boodschap kracht bij met de bekroning van twee activisten, een Pakistaanse en een Indische, die zich inzetten voor de kinderrechten

De bekendste van het duo is zonder twijfel Malala Yousafzai, die tegelijk de jongste nobelprijswinnaar ooit wordt. In 2009 schreef het meisje al onder een pseudoniem een blog voor de BBC waarin ze het leven beschreef onder de taliban. De moslimfundamentalisten proberen in Pakistan al enkele jaren de controle over de Swat-vallei te veroveren. Yousafzai werd uiteindelijk ook slachtoffer van de activiteiten van de taliban. In oktober 2012 vuurde een schutter drie keer op Yousafzay en trof het linkerdeel van haar gezicht. 

Maar Yousafzai overleefde de aanslag en vestigde zich in het Verenigde Koninkrijk, waar ze haar strijd startte om alle kinderen wereldwijd veilig naar school te kunnen laten gaan. Die boodschap bracht ze onder meer onder aandacht voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Voor het nobelprijscomité is Yousafzai het voorbeeld dat kinderen en jongeren 'hun eigen situatie wel degelijk zelf kunnen verbeteren'. Yousafzai is nu een wereldwijde woordvoerder voor het recht op onderwijs voor kinderen, oordeelt het nobelprijscomité.

De tweede winnaar dit jaar is Kailash Satyarthi, een Indische kinderrechtenactivist. Het nobelprijscomité oordeelt dat Satyarthi - 'in de geest van de traditie van Gandhi' - zich op verscheidene manieren heeft verzet tegen de ernstige uitbuiting van kinderen. Volgens schattingen heeft Satyarthi in totaal 80.000 kinderen bevrijd uit een vorm van slavernij. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud