Nobelprijs Vrede voor Tunesisch Kwartet

©AFP

Het Kwartet voor de Nationale Dialoog in Tunesië gaat dit jaar met de Nobelprijs voor de Vrede aan de haal. 'Het Kwartet speelde, na de Jasmijnrevolutie, een belangrijke rol in de democratische ontwikkeling van het land', zei het Noorse Nobelprijscomité.

Het Noorse Nobelprijscomité pakte vrijdag weer met een verrassende winnaar uit. De juryleden kenden de vredesprijs toe aan het Kwartet voor de Nationale Dialoog in Tunesië. 'Het Kwartet krijgt de prijs voor de inspanningen die het na de Jasmijnrevolutie van 2011 leverde om het land om te vormen tot een pluralistische democratie waarin de hele bevolking, onafhankelijk van sekse, politieke of religieuze overtuigingen, fundamentele rechten genieten', luidde het.

Het Kwartet werd in de zomer van 2013 in het leven geroepen toen Tunesië, door een reeks politieke moorden en grote sociale onrust, op de rand van een burgeroorlog stond. Vakbonden, de confederatie van Industrie en Handel, de mensenrechtenliga en de orde van advocaten bundelden de krachten om het democratiseringsproces te redden.

Bemiddelaar

'Het Kwartet ontpopte zich tot een belangrijke bemiddelaar tijdens het democratiseringsproces', merkt het Nobelprijscomité op.

Het Kwartet voor Nationale Dialoog ©AFP

Met de toekenning van de onderscheiding aan het Tunesische Kwartet lijkt het comité de Arabische Lente wat nieuw leven te willen inblazen. Die ontstond eind 2010-begin 2011 in Tunesië. 'Daarna verspreidde ze zich naar verschillende landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten', stelt het Nobelprijscomité.

Maar in heel wat van die landen, zoals Libië, Egypte en Syrië, hebben de democratiseringsprocessen sindsdien flinke klappen geïncasseerd, zijn ze helemaal tot stilstand gekomen of heerst anarchie. 'Maar niet in Tunesië. Het land beleefde een democratische transitie, gebaseerd op een levendige civiele maatschappij.'

Aanslag

Volgens het Nobelprijscomité bewijst Tunesië dat islamistische en seculiere politieke bewegingen kunnen samenwerken om 'belangrijke resultaten te bereiken in het belang van het land'. Het wijst erop dat Tunesië nog heel wat politieke, economische en veiligheidsuitdagingen wachten.

Dat bleek in juni nog. Toen zaaide een schutter dood en verderf in de badplaats Sousse. Maar liefst 39 toeristen, onder wie een Belgische, kwamen om toen een man het vuur opende op een van de vele stranden. En in maart vond een aanslag plaats in het Bardo Museum in de hoofdstad Tunis.

'We hopen dat deze prijs helpt bij het vrijwaren van de democratie in Tunesië en iedereen die vrede en democratie in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de rest van de wereld promoot, kan inspireren. Maar de prijs is vooral een aanmoediging voor het Tunesische volk dat, spijts grote uitdagingen, de fundamenten gegoten heeft voor nationaal broederschap. Hopelijk volgen andere landen dat voorbeeld', klonk het nog.

Vluchtelingencrisis

Het Nobelprijscomité had dit jaar de keuze uit 273 kandidaten. De meeste waarnemers hadden verwacht dat twee thema's indruk zouden maken op de juryleden: de inspanningen voor nucleaire ontwapening 70 jaar na de nucleaire bombardementen in Hiroshima en Nagasaki en de wereldwijde vluchtelingencrisis.

Het lijstje kanshebbers was lang: de Iraanse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Mohammed Javad Zarif en John Kerry, voor hun rol in de onderhandeling van het Iraanse nucleaire akkoord, overlevers van de nucleaire bombardementen in Hiroshima en Nagasaki, paus Franciscus, de Duitse kanselier Angela Merkel, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties en de burgemeester van het Italiaanse eiland Lampedusa dat al jaren overspoeld wordt door vluchtelingen.

Kinderen

Op de erelijst volgt het Tunesische Kwartet Malala Yousafzai en Kailash Satyarthi op. Zij kregen de onderscheiding voor hun strijd tegen de onderdrukking van kinderen en jonge mensen en omdat ze strijden voor het recht van alle kinderen op onderwijs.

De winnaar van 2015 krijgt zijn prijs op 10 december, op de verjaardag van het overlijden van Alfred Nobel, officieel overhandigd tijdens een ceremonie in het Noorse Oslo. Het Tunesische Kwartet ontvangt een medaille, een diploma en een cheque van 8 miljoen Zweedse kronen (zowat 855.000 euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud