Advertentie

Nobelprijswinnaars: 'Vrees voor nieuwe koude oorlog'

©AFP

De laureaten van de Nobelprijs voor de Vrede die dit weekend in Rome samenkwamen, uiten in een gemeenschappelijke verklaring hun 'diepe ongerustheid' over de dreiging die uitgaat van 'sommige grootmachten' die gebruik maken van de macht, met het risico op een 'nieuwe veel gevaarlijkere koude oorlog'.

De Nobelprijswinnaars verzamelden sinds vrijdag in Rome. In een zondag gepubliceerde eindverklaring klagen ze een aantal toestanden aan, onder meer 'het fanatisme vermomd in religie' en wijzen ze naar de huidige of kiemende conflicten, vooral in Syrië, Irak, Israël/Palestina, Afghanistan, Zuid-Soedan en Oekraïne, die een 'steeds gevaarlijkere wending' nemen.

Zo vinden de ondertekenaars dat het conflict in Oekraïne 'de stabiliteit in Europa bedreigt' en knaagt aan 'haar capaciteit om een positieve rol in de wereld te spelen'.

De initiatiefnemers, onder wie de dalai lama, drukken hun diepe ongerustheid uit als gevolg van de 'groeiende risico's van oorlog, met inbegrip van een kernoorloog tussen grootmachten'. 'Die dreiging vloeit voort uit het feit dat sommige grootmachten denken dat ze hun doelstellingen kunnen bereiken door gebruik te maken van de macht', klagen ze aan, zonder landen te vernoemen.

Naast de dalai lama gaat het document uit van ex-Sovjetleider Mikhaïl Gorbatchov, de voormalige Poolse president en vakbondsleider Lech Walesa, Shirin Ebadi (Iran), Leymah Gbowee (Liberia), Tawakkol Karman (Jemen), Belly Williams, Mairead Maguire en Davis Trimble (Noord-Ierland), José Ramos-Horta (Oost-Timor), Jody Williams (VS) en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu. Wegens zijn ziekte (prostaatkanker) kon Tutu niet naar Rome afreizen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud