'Noodfonds is teleurstelling'

Bankenbons Charles Dallara (foto reuters)

De reddingsboei van 800 miljard euro voor wankele eurolanden is een 'teleurstellend'. Dat zegt het Institute of International Finance (IIF). Volgens de bankenlobby - zelf dus een spil in de eurocrisis - is een groter reddingsfonds 'essentieel' om het vertrouwen te herstellen. De banken waarschuwen ook voor een 'besparingsoverload'.

De omvang van het noodfonds is 'essentieel om de markten te verzekeren dat de eurozone de middelen heeft en toegewijd is' om landen in moeilijkheden bij te springen. In een brief schrijft IIF-topman Charles Dallara dat het permanente noodfonds ESM een 'significante' boost nodig heeft.

De beslissing in Kopenhagen om maar 500 miljard euro vers geld in het noodfonds te pompen noemt de Amerikaan 'teleurstellend'. Volgens de instelling is het 'zeer belangrijk' voor dat de eurolanden 'adequate middelen' bijdragen om schuldencrisis op te lossen.

Het risico op een besparingsoverload dreigt

IIF

Het IIF vertegenwoordigt meer dan 450 financiĆ«le instellingen en onderhandelde vorige maand de 'moeder aller schuldherschikkingen' met Griekenland. De brief is gericht aan de minister van FinanciĆ«n van Singapore, Tharman Shanmugaratnam, die de stuurgroep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorzit, en de Poolse centrale bankier Marek Belka, Shanmugaratnams tegenhanger bij de Wereldbank. 

Met de brief wil het IIF de druk op het IMF opvoeren om later deze maand extra middelen in het monetair fonds te pompen. Het muntfonds aast op een geldinjectie van 600 miljard dollar. Dat moet zijn slagkracht vergroten in de strijd tegen de wankele wereldeconomie en de eurocrisis.

De bankenlobby benadrukt dat de inspanningen om de Europese begrotingen beter op elkaar af te stemmen 'welkom zijn'. Toch hebben de banken ook kritiek, omdat Europa te 'eng' focust op de 'uitvoering van eerder inflexibele begrotingsdoelstellingen'. Het IIF pleit, met andere woorden, voor een 'meer evenwichtige aanpak' om een 'besparingsoverload' te vermijden.

Het IIF pleit ook voor 'concrete stappen' richting een begrotingsunie, om de onevenwichten in de eurozone weg te werken. Dat impliceert ook dat landen met een surplus, zoals Duitsland een groter deel van de lasten dragen. 'Een meer gecentraliseerde begrotingsautoriteit' zou een 'duurzame oplossing' zijn voor de eurocrisis, klinkt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud