'Noodtoestand is goed voor economie'

©AFP

De Turkse president Erdogan verdedigt de verlenging van de noodtoestand in zijn land.

'Het bedrijfsleven zou blij moeten zijn met de verlenging van de noodtoestand in Turkije. Die beschermt hen tegen terrorisme en verhindert dat stakingen uitbreken.' Dat zei de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zaterdag.

Het Turkse parlement stemde vorige week in met vervroegde verkiezingen in Turkije en met een verlenging van de noodtoestand met nog eens drie maanden. De noodtoestand is al van kracht sinds de mislukte militaire staatsgreep van 15 juli 2016.

Erdogan laat de noodtoestand telkens verlengen omdat hij op die manier makkelijk noodwetten kan doordrukken in het parlement. De noodtoestand gaat gepaard met een inperking van de individuele vrijheden en rechten in Turkije en stuit daardoor op bakken kritiek van mensenrechtensorganisaties. Ook de Europese Unie liet zich afgelopen week erg kritisch uit over de 'achteruitgang' in Turkije.

Het Turkse VBO, Tusiad, herhaalde deze week nog een oproep om snel een einde te maken aan de noodtoestand. 'Dat stoort ons,' zei Erdogan. 'We gaan de noodtoestand blijven verlengen voor de lieve vrede in dit land, desnoods tot tien keer toe.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud