'Noodzakelijk gesprek in een moeilijke tijd'

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, sprak na vijf uur topoverleg over 'enige progressie' in de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne ©REUTERS

Vijf uur topoverleg tussen Rusland en Oekraïne leverde zondagnacht in Berlijn weinig concreet resultaat op. Het meest positieve is dat de gesprekken waarschijnlijk voortgezet zullen worden. 'Een noodzakelijk gesprek in een moeilijke tijd', vatte de Duitse gastheer samen.

Voor het eerst in vele weken zat de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, nog eens bijeen met zijn Oekraïense tegenhanger, Pavlo Klimkin. De twee overlegden in Berlijn niet rechtstreeks, maar via hun Duitse en Franse ambtsgenoten: Frank-Walter Steinmeier en Laurent Fabius.

Het overleg kwam geen moment te vroeg want ook dit weekend nog is er hevige strijd gevoerd in Oost- Oekraïne. Vrijdag beschuldigde de Oekraïnse president Rusland er nog van een konvooi militaire voertuigen over de grens te hebben gestuurd.

Steinmeier had vooraf al de verwachtingen getemperd en aangegeven niet meteen een doorbraak te verwachten. De hoofdbedoeling van de gesprekken was aftasten in welke mate een wapenstilstand in het oosten van Oekraïne mogelijk is en alleszins vermijden dat het conflict in een rechtstreeks treffen tussen de twee landen zou uitmonden. Dat Rusland en Oekraïne vijf uur lang bij elkaar bleven zitten en bereid lijken te blijven spreken, lijkt in de huidige toestand het belangrijkste resultaat van de vergadering.

'Dit was een noodzakelijk gesprek in een moeilijke tijd', vatte Steinmeier na afloop samen. 'Ik geloof en hoop dat we op enkele punten vooruitgang geboekt hebben.' De vier ministers brengen nu eigen land verslag uit van de onderhandelingen, vervolgens zullen ze beslissen of en in welke vorm er voort gesproken kan worden.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Pavlo Klimkin, benadrukte op Twitter dat de gesprekken erg moeilijk verliepen. 'Om vooruitgang te bereiken, moeten we waarschijnlijk nog vele malen gedurende vijf uur samenzitten.' Hij liet ook - in het Engels - weten dat er wat hem betreft 'geen rode lijnen overschreden zijn'.

In Berlin, Ukraine didn't cross its red lines. I am grateful to Frank-Walter Steinmeier and @LaurentFabius for their support.— Pavlo Klimkin (@PavloKlimkin) 17 augustus 2014

Op weg naar Berlijn had Klimkin al laten weten dat 'de gesprekken niet makkelijk zouden verlopen'. 'Het is belangrijk dat de wapenleveringen vanuit Rusland stoppen.' Klimkin herhaalde ook dat hij hoopt op militaire hulp van de NAVO en de Europese Unie in de strijd tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land. Het Kremlin reageerde gepikeerd met de mededeling dat het geen wapens levert aan de rebellen.

De vier ministers vóór het overleg (vlnr) Laurent Fabius, Pavlo Klimkin, Frank-Walter Steinmeier en Sergej Lavrov:


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud