Advertentie
Advertentie

Noord-Korea beschuldigt de VS en Zuid-Korea van spionage

Noord-Korea, onder leiding van Kim Jong Un, beschuldigt de Verenigde Staten en Zuid-Korea van spionage. ©AFP

Noord-Korea heeft Washington en Seoel zondag beschuldigd van het uitvoeren van spionageactiviteiten in de buurt van het Koreaanse schiereiland. Het land waarschuwde dat het 'onmiddellijke actie' zou ondernemen als zijn soevereiniteit werd geschonden, zo meldden staatsmedia.

De Noord-Koreaanse viceminister van Defensie, Kim Kang II, zei dat Washington tientallen militaire vliegtuigen had ingezet 'als onderdeel van spionageactiviteiten tegen de DVK (Democratische Volksrepubliek Korea) van 13 tot 24 mei', volgens een verklaring van het officiële persbureau KCNA. De spionageactiviteiten zijn 'van een hoger niveau dan een staat van oorlog', volgens de verklaring.

'Deze vijandige militaire spionage, samen met verschillende militaire oefeningen, is de belangrijkste oorzaak geworden van de voortdurende escalatie van regionale militaire spanningen', zei de viceminister. Pyongyang hekelde ook het 'binnendringen van de vijand', de Zuid-Koreaanse marine, 'voorbij onze zeegrens'.

Advertentie

De Noord-Koreaanse viceminister verzekerde dat Pyongyang 'de nodige maatregelen zal nemen'. Hij veroordeelde ook het sturen van ballonnen vanuit het zuiden naar het noorden met vijandige boodschappen aan het Noord-Koreaanse regime. Hij sprak van een 'gevaarlijke provocatie' en dreigde met 'vergelding'. Hoewel de praktijk in Zuid-Korea sinds 2021 verboden is, blijven Zuid-Koreanen ballonnen met pamfletten naar het noorden sturen, tot woede van Pyongyang.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.