Noord-Korea betaalt schulden in ginseng

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Il - Foto EPA

Noord-Korea stelt Tsjechië voor om zijn schulden aan het Europese land niet in geld maar in ginseng, een plant waarvan aan de wortel stimulerende krachten worden toegekend. Als de terugbetaling toch in natura gebeurt, ziet Praag evenwel liever zink dan ginseng komen.

Het totalitaire regime van Noord-Korea zit krap bij kas, zeker nu de internationele gemeenschap extra sancties in het leven heeft geroepen tegen het land na de aanval op een Zuid-Koreaans eerder dit jaar. Bovendien heeft Noord-Korea nog 12 miljard dollar aan schulden uitstaan bij andere landen, voornamelijk voormalige communistische staten.

Een daarvan is Tsjechië, dat indertijd in zijn communistische periode, toen nog Tsjechoslowakije, een belangrijke leverancier was van machines, trucks en trams aan Pyongyang. Noord-Korea heeft nog zo'n 10 miljoen dollar (186 miljoen kronen) schulden uitstaan bij de huidige EU-lidstaat, en stelt nu voor om die terug te betalen via de levering van ginseng.

Praag zou op die manier vijf ginseng-planten per cent krijgen. De ginseng is een plant die voornamelijk in China en de Korea's groeit. De wortels worden gebruikt om onder meer koffie en thee van te maken en zouden het geheugen en het libido stimuleren. Vijf planten per cent zou neerkomen op 20 ton ginseng.

In Tsjechië hoeven ze de ginseng van Kim Jong Il echter niet. 'We hebben geprobeerd om hen te overtuigen om bijvoorbeeld zink te sturen in de plaats', zegt Tomas Zidek, de viceminister van Financiën aan de Tsjechische krant MF Dnes. In Tsjechië wordt jaarlijks zo'n 1,4 ton ginseng verbruikt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud