Advertentie

Noord-Korea voert druk op Trump op

De wittebroodsweken tussen Kim Jong-un en Donald Trump lijken te zijn afgelopen. ©AFP

De Noord-Koreanen testen voor het eerst sinds lang een nieuwe raket. Tegelijk eisen ze dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op een zijspoor wordt gezet.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA meldde donderdag dat het land een succesvolle test heeft gedaan met een 'nieuw geleid tactisch wapen'. Het was onduidelijk over welk type wapen het juist gaat, maar volgens analisten testte het regime in Pyongyang een korteafstandsraket.

Het is de eerste wapentest sinds de dooi tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump ontmoetten elkaar sindsdien tweemaal. De laatste top vond in februari plaats in het Vietnamese Hanoi.

Die top eindigde vroegtijdig omdat ze geen overeenstemming konden bereiken over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea. Op hun eerste top - in juni 2018 in Singapore - hadden Trump en Kim nochtans afgesproken werk te maken van de 'denuclearisering' van het Koreaanse schiereiland.

Toenadering niet vlot

De mislukking in Hanoi was een signaal dat de toenadering tussen Pyongyang en Washington bijlange niet zo vlot verliep als Trump altijd beweerde. De Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden de afgelopen maanden dat Noord-Korea zijn kernwapenprogramma in het geniep voortzet.

Desondanks bleven de communicatielijnen tussen Noord-Korea en de VS open. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo onderhandelde geregeld met de Noord-Koreanen over de ontmanteling van het nucleaire programma van Pyongyang.

Maar donderdag sprak een Noord-Koreaanse topdiplomaat zijn veto uit over Pompeo. De onderhandelingen mislukken gegarandeerd 'als Pompeo zich ermee blijft bemoeien', zei Kwon Jong-un. Pompeo zou moeten worden vervangen door iemand die 'behoedzamer en volwassener communiceert', klonk het.

Vermoedelijk schoten enkele recente uitspraken van de minister de Noord-Koreanen in het verkeerde keelgat. Pompeo zei vorige week dat Kim Jong-un een 'tiran' is. Kwon had het over 'roekeloze' uitspraken die de 'waardigheid' van de Noord-Koreaanse leider aantasten.

Ontmoeting met Poetin

Terwijl Noord-Korea de druk op de VS opschroefde, bevestigde Rusland donderdag dat Kim deze maand nog de Russische president Vladimir Poetin ontmoet. Het Kremlin bevestigde dat Kim binnenkort naar Rusland reist op uitnodiging van Poetin. Een exacte plaats en datum zijn niet bekendgemaakt.

Het zou de eerste keer zijn dat Kim en Poetin elkaar ontmoeten. Mogelijk voelt de Noord-Koreaanse leider zich gesterkt door de toenadering tot Moskou en gedraagt hij zich daarom assertiever tegenover de VS.

Rusland is altijd al een koele minnaar geweest van het internationale sanctieregime tegen Noord-Korea. Poetin vreest dat de VS Pyongyang de duimschroeven aandraaien en zo de Amerikaanse invloed in de Oost-Aziatische regio rond Rusland vergroten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud