Oekraïeners hacken NAVO-website

Een anti-NAVO-poster in Sebastopol. De pro-Russische bevolking van de Krim ziet een ingrijpen op het schiereiland niet zitten. Foto EPA ©EPA

In de nacht van zaterdag op zondag werd de officiële website van de NAVO het doelwit van een hackersaanval.

De cyberaanval werd, aldus een bericht op de website van De Volkskrant, opgeëist door CyberBerku, een hackerscollectief uit Oekraïne. De Oekraïense hackers zouden een aanval hebben uitgevoerd op de officiële website van de NAVO, waarbij verschillende computers een enorme gegevensstroom veroorzaken die ervoor zorgt dat de computer van het aangevallen systeem uitvalt of de internetverbinding verzadigd wordt.

Ook twee gerelateerde websites van de NAVO worden getroffen door de aanval. Zondagochtend zijn twee websites weer bereikbaar, één sites is nog altijd offline.

In een verklaring, die in het Russisch is opgesteld, laten de hackers weten dat de aanval een protest is tegen een mogelijk ingrijpen van de NAVO in Oekraïne, aldus De Volkskrant. Oana Lungescu, de woordvoerster van de NAVO, bevestigde via Twitter dat de site inderdaad platligt als gevolg van een cyberaanval. Ze benadrukt wel dat de actie van de hackers geen 'operationele impact' heeft.

Cyberaanvallen

In Oekraïne en Rusland voeren hackers sinds de Russische militaire actie op de Krim cyberaanvallen uit. Zo waren vrijdag de websites van het Kremlin, de Russische centrale bank en het ministerie van Buitenlandse Zaken van dat land een korte tijd uit de lucht na aanvallen van hackers. 

De Russische groep die de verantwoordelijkheid opeiste is tegen het beleid van Poetin en wist in mei 2012 ook al belangrijke sites uit de lucht te halen uit protest tegen de derde presidentstermijn van president Vladimir Poetin. Eerder waren ook websites van Russische media die het beleid van Poetin steunden slachtoffer van cyberaanvallen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud