Oekraïens leger palmt geruïneerde luchthaven in

De luchthaven van Donetsk, een regionale miljoenenstad, is intussen niet meer dan een ruïne. ©REUTERS

Na hevige gevechten hebben de Oekraïense overheidstroepen de luchthaven van Donetsk weer kunnen innemen. De intussen geruïneerde site is uitgegroeid tot het symbool van de aanhoudende gevechten.

Nadat de luchthaven van Donetsk de voorbije weken in handen was gevallen van de pro-Russische rebellen, slaagde het Oekraïense regeringsleger erin hen weer te verjagen van de gronden. Dat ging opnieuw gepaard met hevige gevechten.

Niet dat de luchthaven nog van enige strategische waarde is. Van de infrastructuur blijft niet veel meer over dan wat puin. Op recente beelden van een drone, een onbemand vliegtuig, is te zien hoe de terminals en de controletoren de voorbije maanden aan flarden zijn geschoten. Het is vooral de symbolische waarde die er nog toe doet. De luchthaven van Donets ligt in het midden van het oorlogsgebied.

Mars

De gevechten in het oosten van Oekraïne laaiden weer op nadat vredesgesprekken die vorig week hadden moeten starten, helemaal de mist ingingen. Na tegenvallende voorbereidende ontmoetingen reisden de verschillende partijen zelfs niet naar Kazachstan, waar de onderhandelingen hadden moeten plaatsvinden.

De bevolking van het land aan de oostgrens met Europa is het geweld en de bijhorende economische schade helemaal beu. Zondag kwamen in de Oekraïense hoofdstad Kiev duizenden mensen op straat om de demonstreren voor vrede. Bij het aanslepende conflict vielen al zeker 4.800 doden.

Poetin

Zondag liet ook Rusland weten uiterst bezorgd te zijn over de verheviging van de gevechten in het oosten van Oekraïne. President Vladimir Poetin heeft een brief naar zijn Oekraïense ambtgenoot Petro Porosjenko geschreven waarin hij voorstelt de zware wapens terug te trekken van het front. De bezorgdheid getuigt van enig cynisme, gezien de meeste landen overtuigd zijn van de hand die Poetin heeft in het conflict in de streek.

'We zijn uiterst bezorgd over de evolutie van de toestand', zegt de woordvoerder van het Kremlin, Dmitri Peskov. 'Residentiële wijken in Donetsk worden weer gebombardeerd en mensen sterven.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud