Advertentie

Oekraïne zwicht voor Russisch geld en gas

Poetin ontvangt Janoekovitsj (rechts). ©EPA

Rusland koopt voor 15 miljard dollar (11 miljard euro) aan Oekraïens overheidspapier op en verlaagt de gasprijs met een derde. Dat liet president Vladimir Poetin weten na overleg met zijn Oekraïense evenknie Viktor Janoekovitsj. De oppositie in Kiev schreeuwt moord en brand.

Poetin ontving Janoekovitsj in het Kremlin in een poging de banden aan te halen. Hij toonde zich bereid voor 15 miljard dollar overheidspapier te kopen om het armlastige Oekraïne te steunen.

Het land zit middenin een zware economische en financiële crisis en heeft dringend nood aan vers geld. Na de beslissing zakte de Oekraïense langetermijnrente prompt een vol procentpunt, van 9,8 naar 8,8 procent (zie grafiek hiernaast)

Er komt ook een verlichting van de gasrekening die Moskou naar Kiev stuurt. De Oekraïners moeten een derde minder neertellen voor het Russische gas. Bovendien ondertekenden de twee presidenten een akkoord dat de bilaterale handel moet bevorderen.

Over de Oekraïense toetreding tot de Russische douane-unie, werd dinsdag niet gepraat, benadrukte Poetin. Hij beseft dat zo'n manoeuvre het verzet tegen de toenadering tussen beide landen alleen maar zou doen oplaaien.

Janoekovistj maakte voor de ontmoeting duidelijk dat hij zaken wou doen met Poetin. 'De ontmoeting is in bepaald opzicht strategisch. We mogen hier niet stoppen, we moeten ons strategisch partnerschap ontwikkelen.'

Boegbeeld

Dat is koren op de molen van Janoekovitsj' tegenstanders, die beweren dat hij het land uitlevert aan het Kremlin. In Kiev zei Vitali Klitsjko, een boegbeeld van de oppositie, dat de president 'de belangen van het land' niet mag verraden.

De oppositie heeft voor dinsdagavond opgeroepen tot een nieuwe massademonstratie tegen het regime. Afgelopen weekend slaagde ze er al in 300.000 sympathisanten op de been te brengen.

De betogers eisen het ontslag van Janoekovitsj. Oppositieleider Klitsjko eist vervroegde presidentsverkiezingen in maart. Eerder had hji al laten weten geïnteresseerd te zijn in het presidentschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud