OESO ziet economie in eurozone terugvallen met 9,1 procent

De winkels in de Antwerpse Meir zijn sinds eind mei weer open, na bijna twee maanden sluiting. ©Photo News

De economie van de eurozone krimpt dit jaar met 9,1 procent door de coronacrisis. Dat voorspelt de OESO in een scenario zonder een tweede coronagolf.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt met twee scenario's: een zonder en een met een tweede besmettingsgolf, blijkt uit de vooruitzichten die ze vandaag bekendmaakte. De economie van de eurozone krimpt zonder nieuwe uitbraak dit jaar met 9,1 procent. Bij een tweede coronagolf krimpt ze met 11,5 procent, stelt de OESO.

Wereldwijd verwacht de organisatie een economische krimp van 6 procent, met een herstel van 5,2 procent in 2021. Bij een nieuwe uitbraak krimpt de economie dit jaar wereldwijd 7,6 procent, om volgend jaar 2,8 procent te groeien, luidt de prognose.

De dreiging van een tweede coronagolf zorgt voor aanhoudende onzekerheid.
Laurence Boone
Econoom Oeso

Voor de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, voorspelt de OESO dit jaar een neergang met 7,3 procent. Bij een tweede coronagolf kan dat een daling van 8,5 procent worden. Voor volgend jaar wordt uitgegaan van een groei met respectievelijk 4,1 en 1,9 procent.

Laurence Boone, econoom bij de OESO, stelt dat de dreiging van een tweede coronagolf leidt tot aanhoudende onzekerheid. De wereldwijde handelsspanningen laten oplopen, zou nefast zijn, zegt ze. Volgens haar moeten overheden samenwerken om een medicijn voor het virus te vinden.

Reactie

Sinds de publicatie van het Oeso-rapport om 10 uur, zijn de Europese beurzen hun winsten kwijtgespeeld. De Bel20  noteert momenteel op een verlies van 0,9 procent. Vooral industriële aandelen zoals Aperam  en Solvay  zijn kop van Jut.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud