Olieproductie gaat in juli nogmaals omhoog

Het hoofdkwartier van de OPEC in Wenen. ©REUTERS

De OPEC+ blijft bij haar planning om volgende maand nogmaals meer olie op te pompen. Later dit jaar volgen bijkomende verhogingen, maar daarover zijn nog geen knopen doorgehakt.

De OPEC+, dat zijn de OPEC-landen plus enkele andere grote olieproducenten waaronder Rusland, vergaderde dinsdag virtueel over de voor juli geplande productieverhoging. De landen bevestigden dat ze hun gezamenlijke olieproductie met nog eens 841.000 vaten gaan opkrikken. In april besloot de OPEC+ in mei-juli 2,1 miljoen vaten extra op te pompen.

De olieproducenten blijven ook van plan de vorig jaar ingevoerde productievermindering verder af te bouwen, maar over het tempo daarvan is dinsdag nog geen beslissing genomen. Dat gebeurt wellicht op een volgende vergadering op 1 juli.

Krappere oliemarkt

Door de heropening van de economieën trekt de vraag naar olie bijna overal aan. Voorafgaand aan de vergadering van dinsdag gaf de OPEC+ een nieuwe inschatting van de markt. Een comité van de coalitie van olieproducerende landen voorspelt dat de oliemarkt krapper wordt. De overschotten die werden opgebouwd tijdens de coronapandemie, zijn bijna verdwenen. De OPEC+ denkt dat de olievoorraden in de tweede helft van het jaar snel zullen slinken.

71,11
dollar
De Brent-olie gaat 2,6 procent hoger tot 71,11 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds mei 2019.

Er kunnen wel hindernissen opduiken, zoals nieuwe virusvarianten en opflakkeringen van de pandemie, die gedeeltelijke of ruimere lockdowns noodzakelijk maken. De kans neemt ook toe dat Iran weer olie aanbiedt op de internationale markten. En de olieprijs zelf, een factor van inflatie, mag ook niet te sterk stijgen.

Het vooruitzicht op een krappere oliemarkt stuurt, samen met een sterk cijfer over de Chinese industrie, de olieprijs fors hoger. De Brent-olie gaat 2,6 procent hoger tot 71,11 dollar per vat. Dat is het hoogste peil sinds mei 2019.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud