Onderzoekers MH17 viseren vier mannen

Een stuk van het neergehaalde vliegtuig. ©REUTERS

De speurders die zich buigen over het neerhalen van vlucht MH17 willen drie Russen en een Oekraïner voor de rechter. De kans dat dat ook lukt, is klein.

Het openbaar ministerie (OM), het Nederlandse gerecht, gaat vier mensen vervolgen voor het neerhalen van vlucht MH17. Ze worden verdacht van moord. Het proces moet op 9 maart van volgend jaar beginnen.

200
Doden
Bij de ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne kwamen in 2014 zo'n 200 Nederlandse passagiers om.

De verdachten zijn drie Russen en een Oekraïner. Het zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko.

Het openbaar ministerie heeft dat woensdagochtend tijdens een besloten bijeenkomst aan de nabestaanden laten weten. Waarschijnlijk worden later meer mensen aangeklaagd. Het proces wordt gehouden in een extra beveiligde rechtbank op de luchthaven van Schiphol.

Aanhoudingsbevel

De kans dat de vier aangeklaagden op het proces aanwezig zullen zijn is klein, geeft het openbaar ministerie toe. Maar ook zonder hen zal het proces van start gaan. Het gerecht zal hun uitlevering niet vragen omdat Rusland en Oekraïne, waar ze vermoedelijk verblijven, geen onderdanen uitleveren. Rusland en Oekraïne wordt wel gevraagd de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank in Schiphol komen.

Het internationale onderzoeksteam in de zaak vaardigt wel aanhoudingsbevelen uit tegen de vier. Het viertal wordt op nationale en internationale opsporingslijsten geplaatst. Hun handelen en samenwerking hebben geleid tot het neerhalen van MH17. Ze hebben niet zelf op de knop gedrukt, menen de onderzoekers.

Igor Girkin heeft woensdag al in een reactie laten weten niet te zullen getuigen. Hij heeft ook ontkend dat de rebellen in Oekraïne verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het vliegtuig.

298 slachtoffers

Vlucht MH17, onderweg van Schiphol naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 uit de lucht geschoten. Dat gebeurde boven het oosten van Oekraïne, waar pro-Russische separatisten vochten tegen het Oekraïense regeringsleger. De Boeing 777 werd geraakt door een Buk-raket van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord kwamen om het leven, onder wie bijna 200 Nederlanders.

Wie de opdracht heeft gegeven de Buk-raket af te vuren en wie de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

'Dit is waar we op gehoopt hadden', zei een van de nabestaanden na afloop van de sessie met het OM.

België

Het internationale onderzoeksteam Joint Investigation Team (JIT), waar het openbaar ministerie deel van uitmaakt, groepeert speurders uit Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne. België is erbij betrokken omdat er ook Belgische slachtoffers zijn.

Nederland en Australië hadden Rusland vorig jaar in mei al aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat was bedoeld om Rusland te dwingen mee te werken aan het onderzoek. Die stap stond volgens de Nederlandse regering los van het strafrechtelijk onderzoek.

Bellingcat

Nog woensdag raakte bekend dat het onderzoekscollectief Bellingcat in kaart heeft gebracht wie meeverantwoordelijk zou zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Echter, wie opdracht heeft gegeven om de Buk-raket af te vuren en wie vervolgens de raket afvuurde, is nog altijd niet met zekerheid vast te stellen.

Er zijn wel aanwijzingen dat Doebinski, het hoofd van de militaire inlichtingendienst van de volksrepubliek Donetsk, het bevel tot schieten gaf, maar dat is nog niet hard te maken. Door middel van onder meer analyse van onderschepte telefoongesprekken, zegt Bellingcat onder andere zeker te weten welke officieren op de hoogte waren van het transport van de Buk-raket waarmee het vliegtuig werd neergeschoten, en door wie de raket was besteld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud