Ook België mogelijk in coalitie tegen IS
De onthoofding van de Brit David Haines brengt vaart achter de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Zelfs Belgisch afscheidnemend premier Elio Di Rupo is 'klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS'.
Di Rupo deed die toezegging bij de heropening van het Joods Museum in Brussel. 'Als ons land de vraag krijgt, dan zijn we klaar en bereid om deel te nemen aan een internationale coalitie tegen IS', zei hij. Het joods museum was dicht sinds de aanslag van een teruggekeerde Syriëstrijder op 24 mei. Bij de aanslag kwamen vier mensen om.
Di Rupo sprak van een 'blijvend trauma'. 'Oude angsten en demonen werden weer tot leven gewekt,' vervolgde hij met een verwijzing naar de tweede wereldoorlog. De ontslagnemende premier noemde een aanslag om ras of cultuur 'een aanval op de hele maatschappij'. De Belgische justitie en veiligheidsdiensten voeren de strijd tegen terrorisme daarom verder op.
Toezeggingen
De druk om op te treden tegen IS werd afgelopen weekeinde nog aangewakkerd door een nieuwe onthoofdingsvideo.Na twee Amerikanen werd dit keer een Brit, de hulpverlener David Haines, een kopje kleiner gemaakt. Aan de echtheid van de gruwelijke beelden wordt niet getwijfeld, zo liet de britse regering weten.
De derde onthoofding zorgt nwel voor een stroomversnelling in de strijd tegen IS. De toezeggingen voor militaire hulp aan een internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS) stromen binnen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, sprak zondag in het CBS-programma Face the Nation van 'extreem bemoedigende' ontwikkelingen.
Sommige landen hebben zelfs grondtroepen aangeboden om de strijd aan te gaan met de terreurorganisatie. Kerry bedankt daar echter vooralsnog voor: 'We zoeken daar op dit moment niet naar.' Syrische opstandelingen zijn daarvoor de aangewezen troepen, aldus de bewindsman.
Verscheidene Arabische landen hebben volgens ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangeboden te helpen bij het bombarderen van IS en niet alleen in Irak. 'Sommige landen hebben al enige tijd aangegeven ze ook elders te willen uitvoeren.''
Ook in de VS zelf groeit de steun. Het Witte Huis ziet in het Congres steeds meer bereidheid om Syrische opstandelingen te trainen en bewapenen om het IS op te nemen.
Monsters
Toch scharen de Britten zich niet meteen in de door de VS geleide coalitie.De Britse premier David Cameron zei na een spoedbijeenkomst van zijn veiligheidskabinet wel 'alles te zullen doen wat nodig is in de strijd tegen Islamitische Staat'. Maar heel concreet was de premier niet, behalve dat 'Groot-Brittannië IS met 'ijzeren vastberadenheid' zal bestrijden. Volgens Cameron zijn IS-strijders geen moslims, maar monsters. Hij bezwoer de daders voor het gerecht te slepen.
De onthoofding werd uitgevoerd door een gemaskerde man met een Brits accent. Cameron zei dat het land ervan walgt dat een Brit de 'verachtelijke moord' misschien op zijn geweten heeft.
Mogelijk wordt de druk op Cameron groter om de Britse luchtmacht in te zetten bij de strijd tegen IS, die grote delen van Irak en Syrië in handen heeft. Tot nu toe heeft Londen vooral wapens en hulpgoederen geleverd aan de autoriteiten in Irak.
Meest gelezen
- 1 Hoe groot zijn de verschillen tussen onderwijzers en werknemers?
- 2 Wilmès toont met kritiek op Bouchez dat die MR-rijk niet voor zich alleen heeft
- 3 Wie betoogt voor de kinderen die de pensioensneeuwbal mogen vangen?
- 4 Financieel vermogen van de Belgen met 1.252 miljard euro op hoogste peil ooit
- 5 'Markt onderschat groei bij D'Ieteren, Sofina en Brederode'