Ook Rusland zet kernwapenverdrag op de helling

Sovjet-leider Mikhail Gorbatsjov en Amerikaans president Ronald Reagan tekenden in december 1987 in het Witte Huis het INF-verdrag, om de wapenwedloop een halt toe te roepen ©EPA

Moskou reageert op de beslissing van de Amerikanen om het bilaterale kernrakettenverdrag uit 1987 op te zeggen.

Rusland schort zijn deelname aan het INF-verdrag op, na de eerdere beslissing van de Verenigde Staten om zich uit het bilaterale verdrag uit 1987 terug te trekken. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag beslist.

 Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd. Toenmalige Amerikaans president Ronald Reagan en Sovjet-leider Mikhail Gorbatsjov zetten in december 1987 hun handtekening onder het verdrag, om de geldverslindende wapenwedloop van de jaren '80 een halt toe te roepen. 

LETTERLIJK

Wat staat er precies in het kernrakettenverdrag van december 1987? Lees hier de tekst van het verdrag, op de site van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Amerikaans president Donald Trump en buitenlandminister Mike Pompeo kondigden vrijdag in Washington aan dat de VS zich vanaf zaterdag niet meer aan de verplichtingen uit het verdrag zullen houden.

'Ons antwoord is wederzijds. De Amerikaanse partners hebben aangekondigd dat ze hun deelname aan het verdrag opschorten, en wij doen dat ook', zei Poetin zaterdag na een werkvergadering met minister van Defensie Sergej Sjojgoe en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, waarover de Russische nieuwsagentschappen berichten.

'Zoals voorheen blijven al onze voorstellen op dat vlak op tafel, de deuren voor gesprekken staan open', zei Poetin. 'Tussentijds vraag ik beide ministeries om geen enkel gesprek over de kwestie in de toekomst op te starten. Laten we afwachten en zien of onze partners volwassen genoeg worden om een evenwichtige en betekenisvolle dialoog met ons te voeren over die cruciale kwestie, voor ons beiden, voor onze partners en voor de hele wereld.'

Wedloop

Poetin zei ook nog dat Rusland zal werken aan een nieuwe hypersonischeraket op de middellange afstand, die op de grond wordt gelanceerd. Tegelijk beklemtoonde hij dat hij niet wil dat Rusland in een 'dure wapenwedloop' wordt gesleurd.

De ontwikkeling van nieuwe wapens moet gebeuren zonder een budgetverhoging, aldus de Russische president.

Washington zei zich terug te trekken omdat Rusland met de raketten van het type 9M729 (NACO-code SSC-8) het verdrag schendt. De Russische regering in overtreding te zijn.

Er is nog ruimte voor een compromis Volgens de tekst van het ruim 31 jaar oude verdrag wordt het INF-akkoord pas zes maanden na de beëindiging officieel ontbonden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud