Advertentie
Advertentie
davos

Oorlog en klimaat grootste kopzorgen voor de wereld

Een overstroming in het Amerikaanse Houston, in augustus 2017, na de doortocht van orkaan Harvey. Extreem weer wordt gezien als een van de grote risico's voor de wereld in 2018, leert het Global Risk Report van het WEF. ©AFP

Een kernoorlog en de opwarmende aarde vormen de grootste bedreigingen voor de wereld. Dat oordelen 999 experts in opdracht van het Wereld Economisch Forum.

Welk wereldwijd risico zal zich de komende tien jaar het meest waarschijnlijk laten voelen? En als het echt gebeurt, welke gebeurtenis zal er dan het hardst inhakken? Die twee vragen stelt het Wereld Economisch Forum (WEF) jaarlijks aan een grote groep experts uit de academische, politieke en zakenwereld. Zij maken een selectie uit een dertigtal risico's voor de wereld.

3.000
Davos
In het Zwitserse Davos komen volgende week een drieduizendtal CEO's van multinationals, tientallen regeringsleiders en staatshoofden, alsook nobelprijswinnaars, NGO-leiders en voorzitters van vakbondskoepels bijeen.

Het antwoord? Zelfs in tijden van migratie en terreur gaat de meeste dreiging uit van de opwarmende aarde en een kernoorlog.

Het kopzorgenlijstje staat in het jaarlijkse Global Risk Report dat het WEF woensdag voor de dertiende keer publiceert. Met het rapport geeft het WEF het startschot voor de jaarlijkse bijeenkomst in het Zwitserse Davos. Daar komen volgend week een drieduizendtal CEO's van multinationals, tientallen regeringsleiders en staatshoofden, alsook nobelprijswinnaars, NGO-leiders en voorzitters van vakbondskoepels bijeen.

De ironie is dat net nu de Amerikaanse president Donald Trump naar Davos afreist, een van de grootste kopzorgen blijkt te gaan over de nucleaire dreiging tussen de VS en Noord-Korea. Het is voor het eerst sinds Bill Clinton in 2000 dat een Amerikaanse president het WEF in Davos bijwoont, dat altijd plaats vindt in de week waarin de Amerikaanse president de state of the union geeft.

De dreiging voor de wereld wordt in het Global Risk Report op twee manieren bekeken.

Welk gevaar zal zich met de grootste zekerheid de komende tien jaar laten voelen? De top vijf van die antwoorden is:

  1. Extreem weer
  2. Natuurrampen 
  3. Cyberaanvallen 
  4. Datadiefstal
  5. Het onvermogen om de opwarming van de aarde te verhinderen.

Welke risico's - als ze gebeuren - zullen het meest schade veroorzaken?

  1. Massavernietingswapens
  2. Extreem weer
  3. Natuurrampen
  4. Het onvermogen om de opwarming van de aarde te verhinderen 
  5. Watercrisisen.

Het Global Risk Report toont hoe de wereld is veranderd. Tussen 2008 en 2014 domineerden economische zorgen het lijstje, vanaf 2012 aangevuld met zorgen over te grote ongelijkheid. In 2016 en 2017 dook migratie op in de top vijf. De jongste jaren wegen milieuzorgen almaar zwaarder, nu aangevuld door de dreiging van oorlog. Technologische risico's zoals cyberaanvallen doken in 2012 voor het eerst op in de top vijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud