Advertentie

Opgesloten Kremlincriticus Navalny riskeert nog eens drie jaar cel

Aleksej Navalny vanuit zijn Russische cel. ©AFP

Enkele weken voor de parlementsverkiezingen tovert Rusland een nieuwe aanklacht tegen Aleksej Navalny uit zijn hoed. De Russische oppositieleider dreigt zijn celstraf met drie jaar te zien toenemen.

'Aantasting van de identiteit en burgerrechten', luidt de nieuwste aanklacht tegen de Russische oppositieleider. Sinds februari zit de 45-jarige Navalny een celstraf van bijna drie jaar uit, omdat hij 'systematisch' de voorwaarden schond van een eerdere voorwaardelijke celstraf. De opposant had zich bij de politie moeten melden, maar bevond zich in een Duits ziekenhuis om te herstellen van een vergiftiging.

Deze keer wordt Navalny de oprichting van een organisatie die de rechten van de Russen schendt aangewreven. Zijn Fonds ter Bestrijding van Corruptie (FBK), dat in juni als een extremistische organisatie bestempeld werd, zou 'de burgers tot onwettige daden aangezet hebben'. Het gerecht verwijst daarmee naar de demonstraties die begin dit jaar tienduizenden Russen op de been brachten.

Navalny was zich bewust van het illegale karakter van de ongecoördineerde bijeenkomsten.
Russische gerecht

'Navalny was zich bewust van het illegale karakter van de ongecoördineerde bijeenkomsten', motiveren de speurders de aanklacht. In een bericht op de chatapp Telegram doet zijn organisatie de beslissing van het Russische gerecht af als 'dwaas'. 'Niemand schendt de identiteit en rechten van burgers zo erg als Poetin en zijn lakeien', klinkt het.

De entourage van Navalny ziet in het juridisch manoeuvre een nieuwe poging van de Russische president Vladimir Poetin om de oppositie de mond te snoeren. In september vinden parlementsverkiezingen plaats, die als een populariteitstest voor de president gelden. Om geen dissonante geluiden te krijgen voert het Kremlin al een tijdje de strijd op tegen kritische stemmen en organisaties. Dat deed veel opposanten naar het buitenland uitwijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud