Ophef over uitstel onderzoek naar Boris Johnson

Boris Johnson, Brits premier, en zijn vriendin Carrie Symonds, zaterdag in de Royal Albert Hall in Londen. ©REUTERS

De Britse oppositie reageert geschokt op de onthulling dat een mogelijk strafonderzoek naar premier Boris Johnson wordt uitgesteld tot na de verkiezingen.

Johnson zou als burgemeester van Londen (2008-2016) een Amerikaanse vriendin, Jennifer Arcuri, hebben bevoordeeld. Hij zou haar techbedrijf meer dan 140.000 euro aan overheidsgeld hebben toegeschoven.

De Britse krant The Observer ontdekte dat functionarissen van een onafhankelijke politiecommissie vorige week lieten weten dat ze wachten tot na de verkiezingen op 12 december om aan te kondigen of ze een onderzoek openen naar 'mogelijke misdrijven' door Johnson.

Politici stellen dat door het uitstel van de beslissing of er een strafrechtelijk onderzoek moet komen, het erop lijkt dat Johnson wordt beschermd tegen onwelgevallige krantenkoppen in de aanloop naar de verkiezingen in december. Sommigen suggereren dat er contacten zijn geweest tussen de premier en de onderzoekers.

Levenslang

Als Johnson schuldig zou worden bevonden aan ambtsmisbruik, kan hij een levenslange gevangenisstraf krijgen. Hij heeft ontkent dat hij iets verkeerd heeft gedaan.

Het is niet duidelijk wat de relatie tussen Johnson en het voormalige model Arcuri precies inhield. Zij zou in de VS hebben rondverteld dat ze een verhouding met Johnson had.

De Conservatieven van Johnson hebben in de peilingen een ruime voorsprong op de concurrenten van Labour. Maar een nieuwe peiling wees zaterdag aan dat Labour de achterstand inloopt. De oppositiepartij zou de kloof met 4 procentpunt hebben verkleind, naar 12 procent.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud