'Oplossingen nodig voor zoveel onmenselijkheid'

De sectretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon ©EPA

De Verenigde Naties en het Rode Kruis roepen de wereld samen op om concrete oplossingen te zoeken voor de vele conflicten die nu woeden op de aardbol.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en Peter Maurer, de voorzitter van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) deden in Genève samen een dringende oproep. 'In het aanzien van zoveel onmenselijkheid, reageert de wereld met een schokkende lamheid', hekelde Ban Ki-moon.

Hij vindt  dat de wereld meer moet ingrijpen. En snel. 'De internationale gemeenschap moet haar verplichtingen krachtens het internationaal humanitair recht nakomen. We spreken vandaag met één stem om de lidstaten aan te moedigen onmiddellijk concrete maatregelen te treffen en het lijden van de burgers te verlichten', zei de VN-secretaris-generaal.

De VN en het Rode Kruis deden nooit eerder dergelijke oproep samen. Ze vragen ook dat overheden acties ondernemen tegen gewapende groeperingen en veroordelen het gebruik van zware wapens in dichtbevolkte gebieden.

Vluchtelingen

'Zelden hebben we zoveel personen op de vlucht, zoveel instabiliteit en zoveel leed gezien', voegde Maurer daar aan toe. Volgens Maurer worden bij de gewapende conflicten in onder andere Afghanistan, Irak, Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen de meest elementaire normen van menselijkheid geschonden.

Dit jaar alleen al lieten maar liefst zowat 60 miljoen mensen huis en haard achter, op de vlucht voor conflicten en geweld. Het gaat om een sinds de Tweede Wereldoorlog ongezien aantal, ging hij verder.

Maurer waarschuwde dat als regeringen hun verantwoordelijkheden niet opnemen,  er nog miljoenen extra slachtoffers kunnen vallen.

Beide verantwoordelijken benadrukten dat de Verenigde Naties en het ICRC vanuit hun positie als geen ander kunnen getuigen over de gevolgen van de conflicten. Ze roepen de lidstaten op om alle middelen die hen ter beschikking staan aan te wenden opdat de bij de conflicten betrokken partijen de internationale rechtsregels zouden respecteren.

Syrië

In de marge van de verklaring liet Ban Ki-moon izch ook uit over het conflict in Syrië. De VN-secretaris-generaal vindt dat de  Syriërs zelf moeten  beslissen over de toekomst van hun president Bashar al-Assad. Het is 'volstrekt oneerlijk en onredelijk dat het lot van één individu de politieke onderhandelingen over Syrië blokkeert', verklaarde hij in een interview. Het lot van Assad is een gevoelig punt in de Syrische kwestie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud