Navalny tot midden februari in voorlopige hechtenis

Kort voor zijn arrestatie kon Navalny nog even de pers te woord staan. ©REUTERS

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny werd zondag meteen na zijn terugkeer in Moskou aangehouden. Zowel de EU als de VS vragen zijn vrijlating.

Navalny had vorige week al aangekondigd dat hij ging terugkeren naar Rusland. Nochtans had de Russsische overheid al laten verstaan dat de oppositieleider meteen zou worden opgepakt bij zijn aankomst, wat ook gebeurde. Maandag liet Navalny's advocaat weten dat hij tot 15 februari in voorlopige hechtenis wordt gehouden.

Navalny zou zich niet hebben gehouden aan de voorwaarden die hem werden opgelegd toen hij in 2014 een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3,5 jaar kreeg voor fraude. Volgens het Europese Hof van Justitie was dat proces toen politiek gemotiveerd. Een Russische rechtbank beslist op 15 februari of de voorwaardelijke gevangenisstraf wordt omgezet in een effectieve.

Niet bang

Bij de terugkeer naar Rusland werd het vliegtuig met Navalny aan boord zondag omgeleid naar een andere luchthaven in Moskou dan was voorzien. Bij aankomst kreegt Navalny wel nog de kans om de pers te woord te staan. Daarbij herhaalde hij dat de aanklachten tegen hem vals waren. 'Ik ben nergens bang van en vraag jullie ook om nergens bang van te zijn.' Kort daarop werd Navalny opgepakt aan de paspoortcontrole.

Ik ben nergens bang van en vraag jullie ook om nergens bang van te zijn.
Aleksey Navalny
Russisch oppositieleider

Ondertussen hebben politiediensten ook meerdere aanhangers aangehouden die zich hadden verzameld op de luchthaven waar Navalny's vlucht uit Berlijn oorspronkelijk zou landen. Navalny roept zijn aanhangers op om op straat te komen. Volgens mensen uit zijn entourage worden in heel het land betogingen voorbereid op 23 januari.

Zowel de Europese Unie als de Amerikaanse regering vraagt dat Rusland de oppositieleider opnieuw vrij laat. In de Verenigde Staten deed zowel minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat voor de vertrekkende regering, als de toekomstige nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan voor de regering-Biden die deze week aantreedt. In België schaarde ook minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zich achter de boodschap.

Presidentsverkiezingen

Navalvy is afgelopen zomer naar de Duitse hoofdstad geëvacueerd nadat hij tijdens een binnenlandse vlucht vanuit de Siberische stad Omsk ernstig ziek was geworden. Hij bleek vergiftigd te zijn met het zenuwgas novitsjok. Volgens Navaly was de poging tot vergiftiging het werk van de Russische geheime diensten.

De 44-jarige Aleksej Navalny geldt als een van de grootste critici van de Russische president Vladimir Poetin en het gezicht van een nationale oppositiebeweging. Afgelopen zomer slaagde hij erin om een aantal van zijn medestanders verkozen te krijgen tijdens lokale verkiezingen in Siberië. Maar het Kremlin vreest dat Navaly het nu zelf tegen Poetin wil opnemen in de presidentsverkiezingen, die gepland staan voor september.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud