Organisaties van Kremlincriticus Navalny bestempeld als extremistisch

©REUTERS

Door de uitspraak van een Russische rechtbank staat de organisatie van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny op gelijke hoogte als IS en Al-Qaeda. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk veroordelen de beslissing die Navalny opnieuw viseert.

Na een urenlange zitting achter gesloten deuren heeft de Russische rechter woensdag het verzoek van het parket gevolgd om de anticorruptiestichting van Aleksej Navalny als extremistisch te bestempelen. Helemaal onverwacht komt dat niet. De organisatie had zich recent ontbonden in een verwoede poging om de vervolging van zijn medewerkers te vermijden. Eerder besliste de rechter al dat het team van Navalny onmiddellijk al zijn werkzaamheden moest staken.

Destabiliseren

Volgens het Russische openbaar ministerie beraamt de organisatie van de bekendste Kremlincriticus een opstand om 'het land te destabiliseren'. De organisatie, die 'internationale organisaties helpt om op Russisch grondgebied te opereren', prijkt nu op de Russische extremismelijst, net zoals Al-Qaeda, Islamitische Staat en de Getuigen van Jehova. De advocaten van Navalny gaan in beroep.

We zullen niet terugdeinzen voor onze doelen en onze ideeën.
Aleksej Navalny
Russisch opposant

Navalny, die een celstraf van 2,5 jaar uitzit na een veroordeling in een fraudezaak, reageerde kort op Instagram. 'We zullen onze plan trekken, we evolueren, we passen ons aan', postte hij. 'Maar we zullen niet terugdeinzen voor onze doelen en onze ideeën. Het is ons land en we hebben geen ander.'

De 44-jarige oppositieleider werd in augustus vorig jaar tijdens een binnenlandse vlucht vergiftigd, waarop een Duits ziekenhuis medische begeleiding aanbood. Begin dit jaar keerde hij terug naar zijn thuisland, waar hij achter de tralies belandde. In het Russische strafkamp ging hij onlangs drie weken in hongerstaking om te protesteren tegen het strenge regime. Duizenden Russen kwamen - tijdens verboden demonstraties - op straat om Navalny te steunen.

Verkiezingsdeelname

In september vinden in Rusland parlementsverkiezingen plaats. Het Kremlin probeert via allerlei juridische manoeuvres de oppositie de mond te snoeren. Medewerkers van de beweging van Navalny riskeren zware gevangenisstraffen als ze aan de slag blijven. Zelfs het delen van posts op sociale media kan hen duur te staan komen. Vorige week kondigde president Vladimir Poetin bovendien een wet af die hen verbiedt aan de verkiezingen deel te nemen.

Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten veroordelen vonnis

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab spreekt van een 'perverse beslissing'. 'Dit is een nieuwe kafkaiaanse aanval tegen wie opkomt tegen corruptie en voor open samenlevingen, en een bewuste poging om de echte oppositie buiten de wet te plaatsen', reageert hij.

Ook de Verenigde Staten noemen de demarche 'bijzonder onrustwekkend'. Washington riep Moskou op geweldloze organisaties niet als extremistisch te bestempelen en de aanhangers van Navalny niet langer te onderdrukken. Er kwam ook een nieuwe oproep om de oppositieleider onmiddellijk en zonder voorwaarden vrij te laten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud