Advertentie

Pandemie duwde 150 miljoen extra kinderen in armoede

Unicef en Save the Children waarschuwen in een rapport dat de corona-pandemie meer kinderen in de armoede duwt. ©EPA

Dat blijkt uit een analyse die donderdag werd gepubliceerd door Unicef en Save the Children, waarbij in meer dan 70 landen de toegang tot onder andere gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en onderwijs werd bekeken.

Sinds de start van de corona-uitbraak is het aantal kinderen dat in armoede leeft in lage- en middeninkomenslanden met 15 procent gestegen, waardoor het in totaal nu al om ongeveer 1,2 miljard kinderen gaat, aldus Unicef en Save the Children.

Voor de analyse gebruikten de organisaties data uit meer dan 70 landen. Daarbij werd gekeken of en hoeveel kinderen onderwijs, medicatie, huisvesting, voedsel, sanitaire voorzieningen en/of water tekortkomen.
In hun rapport waarschuwen onderzoekers dat 's werelds armste kinderen steeds armer worden en dat de situatie de komende maanden wellicht nog zal verslechteren. ‘Gezinnen die op het punt stonden aan de armoede te ontsnappen, werden er opnieuw ingetrokken, terwijl anderen momenteel een nooit eerder gekend niveau van deprivatie ervaren’, verklaarde Unicef-topvrouw Henrietta Fore in een persbericht. ‘Het meest zorgwekkende is dat we momenteel nog altijd dichter bij het begin staan van deze crisis dan bij het einde.’

Toegang tot gezondheidszorg en afstandsleren
De organisaties roepen alle regeringen op om snel en beter in te zetten op de toegang tot de gezondheidszorg, op een uitbreiding van de sociale bescherming en de mogelijkheden van afstandsleren. ‘Kinderen die onderwijs mislopen, lopen meer kans om blootgesteld te worden aan kinderarbeid, gedwongen huwelijken en een vicieuze cirkel van armoede’, benadrukte Inger Ashing van Save the Children.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud