Advertentie

Partij Poetin opnieuw grootste partij in Rusland

51,6 procent van de Russische kiezers heeft gestemd bij de parlementsverkiezingen. ©EPA

De partij Verenigd Rusland van president Vladimir Poetin heeft 49,8 procent van de stemmen gehaald. De partij blijft de grootste, maar doet het minder goed dan bij de vorige parlementsverkiezingen. De oppositie werd grotendeels uitgesloten van de stembusgang.

Alle stembiljetten in Rusland zijn inmiddels geteld. De centrale verkiezingscommissie heeft bekendgemaakt dat de Kremlinpartij Verenigd Rusland 49,8 procent van de stemmen haalt.

De Communistische Partij haalde 18,9 procent van de stemmen, de rechts-populisten van de LDPR van de ultranationalist Vladimir Zjirinovski 7,5 procent. De partij Rechtervaardig Rusland kreeg 7,4 procent van de stemmen. De nieuwe partij Novye Lyudi kwam met 5,3 procent net boven de kiesdrempel.

De regeringspartij Verenigd Rusland blijft verreweg de grootste, maar lijdt in vergelijking met de vorige verkiezingen vijf jaar geleden verlies. Toen kreeg de partij 54,2 procent van de stemmen. De communisten scoren hoger dan in 2016. Toen haalden ze slechts 13,4 procent van de stemmen. Oppositiekandidaten onder leiding van de in de gevangenis zittende Alexei Navalny werden niet toegelaten. Zijn team sprak eerder al van massale verkiezingsfraude. Onafhankelijke waarnemers maakten ook melding van duizenden schendingen bij de verkiezingen. 

Verenigd Rusland claimde de winst al na de eerste exitpolls. 'Ik feliciteer jullie allemaal voor deze schone en eerlijke overwinning', reageerde Andrej Toertsjak, een van de leiders van Verenigd Rusland.

324
zetels verenigd rusland
Verenigd Rusland haalde 324 van de 450 zetels in de Doema binnen.

Vladimir Poetin zag de driedaagse stemming als een belangrijke test voor de presidentsverkiezingen van 2024. Zijn partij mikte bovendien op een tweederdemeerderheid in de Doema, het Russische lagerhuis. Die heeft de partij binnengehaald, met 324 van de 450 zetels. Daarmee kan Poetin zonder probleem zijn eigen dictaten doordrukken

Slim stemmen

Alle verkozen partijen staan dicht bij het Kremlin. De oppositie tegen president Poetin werd immers grotendeels uitgesloten van de stembusgang.

De beweging van de opgesloten oppositieleider Aleksej Navalny had haar aanhangers opgeroepen om zich in elk kiesdistrict te scharen achter de kandidaat met de beste kansen om Verenigd Rusland te kloppen. De overheid heeft er echter alles aan gedaan om dat ‘slim stemmen’ te voorkomen, onder meer door bepaalde stemapps en online zoekopdrachten te verbieden.

Volgens nieuwe cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de centrale verkiezingscommissie de afgelopen drie dagen zeker 750 klachten ontvangen over mogelijke misstanden bij de parlementsverkiezingen in het land. Volgens het ministerie zijn er geen serieuze misstanden die de uitslag van de verkiezingen kunnen beïnvloeden. 

Onregelmatigheden

Onafhankelijke waarnemers van Golos, een organisatie voor de rechten van kiezers, hebben 4.900 mogelijke onregelmatigheden vastgesteld tijdens de verkiezingen. De Communistische Partij heeft het over verkiezingsfraude. De leider van de partij zegt dat mensen meerdere keren stemden. Dat zou ook zijn vastgelegd op foto's en videobeelden.

De verkiezingen in Rusland zijn vrijdag begonnen en duurden drie dagen. De opkomst bedroeg 51,6 procent. Meer dan 110 miljoen kiesgerechtigden in Rusland en daarbuiten mochten hun stem uitbrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud