Paus Franciscus schorst 'blingbling'-bisschop

Bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst ©AFP

De Duitse 'pronkbisschop' Franz-Peter Tebartz-van Elst mag van Paus Franciscus een tijdje zijn beroep niet meer uitoefenen. De controversiële bisschop blijft voorlopig in functie, maar wordt voor onbepaalde duur op verlof gestuurd.

In een mededeling laat het Vaticaan weten dat 'er een situatie is ontstaan waarin de bisschop zijn werk tot nader order niet kan uitoefenen.' Er komt een onderzoek naar de financiën van het bisdom, in afwachting daarvan staat de 53-jarige bisschop op non-actief. Zijn taken worden in de tussentijd overgenomen door Vicaris-generaal Wolfgang Rösch. De schorsing komt er twee dagen nadat Tebartz-van Elst een ontmoeting had met Paus Franciscus om de zaak te bespreken. 

De bisschop is omstreden in Duitsland omwille van zijn exuberante levensstijl. Het prijskaartje van de renovatie van het bisschopelijk paleis bedroeg oorspronkelijk zo'n 5,5 miljoen euro, ondertussen is dat opgelopen tot 40 miljoen euro. Bij de ambtswoning komt een bad ter waarde van 15.000 euro, een conferentietafel van 25.000 euro en een privé-kapel van 2,9 miljoen euro. Hij vloog ook in eerste klas naar India om er liefdadigheidswerk voor de armen te verrichten, een feit dat hij later onder eed ontkende.

Het uitgavenpatroon van de bisschop viel op een koude steen in een land waar vijf eeuwen geleden de Duitse protestanse theoloog Martin Luther zijn protestbrief tegen de excessen van de Katholieke Kerk tegen een kerkdeur nagelde. Het gedrag van de bisschop wordt ook vergeleken met de meer nederige en eenvoudige levensstijl van de huidige paus. 

Volgens Duitse media heeft het schandaal er voor gezorgd dat heel wat Duitsers zich formeel hebben laten uitschrijven uit het register van de katholieke kerk. De financiën van de Duitse kerk, één van de rijkste ter wereld, staan ook volop ter discussie en er wordt opgeroepen tot meer transparantie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud