Paus nog 'twee of drie jaar te leven'

©AFP

Paus Franciscus heeft voor de eerste keer in het openbaar verklaringen afgelegd over het perspectief van zijn overlijden.

De paus geeft zichzelf nog ‘twee of drie jaar te leven’. En hij sluit niet uit dat hij mogelijk zal aftreden als hij niet meer de kracht zou hebben om voort te doen. Paus Franciscus, 77, maakte bij zijn publieke verschijningen nochtans een kwieke indruk.

De paus vertelde journalisten dat zijn laatste vakantie buiten Buenos Aires van 1975 dateert. 'Ik doe het wel wat kalmer aan, ik slaap wat meer, ik luister naar muziek, lees boeken', aldus de kerkleider. Hij zei ook dat hij nog steeds werkt aan zijn encycliek over de ecologie. 'Ik wil naar het essentiële gaan over wat met zekerheid kan worden gesteld, rekening houdend met de wetenschappelijke onzekerheden.'

Paus Franciscus verduidelijkte voorts het standpunt van de Heilige Stoel over de interventie in Irak. 'Het is geoorloofd de agressor te doen ophouden: doen ophouden, zeg ik, niet bombarderen. Zo vele keren hebben de machten onder dit excuus een veroveringsoorlog gevoerd', zei de paus, impliciet verwijzend naar de Amerikaanse interventie in Irak in 2003. 'Eén enkel land kan niet beslissen hoe men de agressie moet doen ophouden', stelde de kerkleider, die wees op de belangrijke rol van de Verenigde Naties om een collectief antwoord te geven op de vraag hoe men de agressor moet doen ophouden.

De kerkleider sprak het plan van een apostolisch bezoek aan Irak niet tegen, hoewel dit evidente logistieke en diplomatieke problemen stelt. 'Wij hebben gezegd, indien het noodzakelijk is, kunnen wij na onze terugkeer uit Zuid-Korea naar daar gaan. Dat is één van de mogelijkheden. Op dit ogenblik is dat niet het beste wat kan gedaan worden, maar ik ben ertoe bereid', zei de paus. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud